Bila je trudna tri tjedna pa ponovno ostala u drugom stanju

39-GODIŠNJA Rebecca Roberts prilično se iznenadila na ultrazvučnom pregledu u 12. tjednu trudnoće. Bila je trudna, a onda je liječnik otkrio još jednu bebu. Rekao joj je da čeka "blizance".

"Isprva sam bio potpuno zbunjen. Pitao sam se kako mi je promaknuo drugi plod. Shvatio sam da nije moja greška, već da je riječ o izvanrednoj trudnoći pa sam osjetio olakšanje", izjavio je ginekolog dr. David Walker za Good Morning America. 

Roberts je svoje iskustvo dokumentirala na Instagramu. Kod nje se dogodio fenomen zvan superfetacija. Može se dogoditi kad se jajna stanica oslobodi iz jajnika nakon što je žena već trudna i ugradi se uz prvi embrij u maternici.

Superfetacija je nevjerojatno rijetka. Istraživanja sugeriraju da se može dogoditi u jednoj od nekoliko milijuna trudnoća. U medicinskoj literaturi je zabilježeno manje od 10 takvih slučajeva.

"Postoje situacije u kojima su žene dva puta ovulirale u istom ciklusu ili žene koje su ovulirale kad su već bile trudne", pojasnila je dr. Mary Jane Minkin sa Sveučilišta Yale. 

Prema istraživanju objavljenom u Journal of Reproduction & Sexual Health, do superfetacije može doći i ako žena ima dvije maternice. 

Roberts je svoje blizance rodila 17. rujna 2020. Dječačića Nou u 33. tjednu trudnoće, a djevojčicu Rosalie u 30. tjednu. Noah je težio dva kilograma, a Rosalie jedan. 

"Moje bebe su prava čuda", napisala je tada u objavi kojom je otkrila da je postala majka. 

Noah je otpušten s odjela intenzivne njege nakon tri tjedna, a Rosalie je u bolnici provela 95 dana. Doma je došla prije Božića.

Pročitajte više