Mama i kći mulatkinja zaustavljene na aerodromu zbog sumnje na trgovinu ljudima

Foto: Unsplash

BIJELU kalifornijsku mamu i njezinu 10-godišnju kćer miješane rase policija je zaustavila zbog sumnje na trgovinu ljudima nakon što ih je stjuardesa zrakoplovne kompanije kojom su putovale prijavila kao "sumnjive". Navedeni je incident majka djevojčice nazvala "rasističkim uznemiravanjem".

42-godišnja Mary MacCarthy rekla je za Insider da su se ona i njezina kći Moira ukrcale na let iz Los Angelesa za Denver s presjedanjem u San Joseu 22. listopada kako bi bile sa svojom obitelji nakon iznenadne smrti njenog brata.

Kada su samohrana majka i njezino dijete izašli iz aviona u međunarodnoj zračnoj luci Denver, odmah su ih dočekali dva policajca Denvera i predstavnik zrakoplovne kompanije, prema policijskim zapisima i djelomičnoj videosnimci s mobitela, izvještava Insider.

MacCarthy, bivša novinarka koja radi u tehnološkoj industriji, rekla je da joj je rečeno da je "prijavljena pilotu zbog sumnjivog ponašanja".

"Kao majka djeteta miješane rase, to mi je odmah kliknulo u mozgu", rekla je za Insider. "Pretpostavila sam da smo prijavljeni za trgovinu ljudima."

MacCarthy je rekla da je tek iz naknadnog razgovora s detektivom, deset dana kasnije, saznala da postoji službena "sumnja na trgovinu ljudima".

"Što se mene tiče, sve je odmah raščišćeno tog dana", rekla je. "A ako ćete stvarno krenuti za potencijalnim trgovcima ljudima, shvatite to ozbiljno, nemojte samo usputno telefonirati deset dana kasnije."

"Provodimo internu reviziju situacije i obratit ćemo se klijentici kako bismo odgovorili na njezine brige i ponudili naše isprike za njezino iskustvo putovanja s nama", stoji u priopćenju.

"Naši zaposlenici prolaze robusnu obuku o trgovini ljudima", dodala je zračna kompanija. "Iznad svega, ponosimo se time što pružamo ugodno i uključivo okruženje za milijune korisnika koji putuju s nama svake godine."

MacCarthy je u e-mailu zrakoplovnoj kompaniji nakon incidenta napisala da su joj policajci rekli da je "prijavljena zbog 'sumnjivog ponašanja prije ukrcaja u San Jose' i da su se 'sumnjivo kasno ukrcale'". 

MacCarthy, koja je unajmila odvjetnika, zatražila je ispriku od kompanije i nadoknadu troškova avionskih karata.

"Još me nisu kontaktirali s nečim višim od automatiziranog odgovora. I u ovom trenutku želim da budu smatrani odgovornima za rasno profiliranje moje obitelji na objektivno najgori dan u životu moje kćeri", rekla je MacCarthy, piše Insider.

Pročitajte više