Blagdani kod bake - idila ili kaos?

Foto: Pinterest

NASLOV BI mogao zvučati i Zašto nam ni ove godine nitko nije poklonio punu vrećicu čepića za uši, ali onda bi se poremetio i ritam cijelog ovog teksta. Ritam u gostima. Svakog gosta tri dana gosta, ili kako pomiriti generacije. I to usred meteža znanog kao blagdani, nervozne domaćice i djece bez snijega. Gomila djece. Drugačijih generacija. Ili najnormalnijim rječnikom, još jedni blagdani kod bake.

U želji da djeci omogućimo praznike kod bake u kakvima smo uživali cijelo djetinjstvo, skupa s bratićima i sestričnama, opet smo se skupili pod tijesnim krovom.

Istim ne – jer su se generacije izmijenile, no tijesnim svakako jer dobro znamo da je u gostima uvijek baš uvijek pomalo tijesno. Ako ništa drugo, onda je barem nervoze malo previše. 
Klincima je to sasvim svejedno. Oni čekaju i očekuju tulum, a mi smo nažalost još jedno cijelo desetljeće zarobljeni u ulozi policajca koji balansira između dvije generacije. Tri, ako računamo da pritom moramo balansirati i same sa sobom.

Vjerujemo da su se mnoge obitelji za blagdane uputile bakama i djedovima. Netko je ostavio djecu i uz turiranje odjurio put kuće bez djece, no netko još uvijek ima ili premalenu djecu ili previše godišnjeg odmora pa su i ove godine odlučili blagdane provesti u široj obitelji.

Kod bake i djeda koji cijelu godinu uživaju u svom ritmu, rutini i tišini.

Kod bake i djeda koji očekuju fine manire od svojih gostiju.

Kod bake i djeda koji se sjećaju da su oni sami kod bake pomagali, uživali vani ili u mirnim večerima uz knjigu.



Kod bake i djeda koji su izgubili kompas u modernom društvu.

Kod bake i djeda kod kojih upravo vlada kaos bez kočnica.

Kod bake i djeda gdje svatko vuče na svoj kraj i svatko misli da ima pravo baš na svoje želje i svoj kutak. I zato blagdani izgledaju nekako ovako:

Najmlađa beba traži svoj mir i ritam, ali on se naprasno narušio one minute kada ste krenuli k baki. Zašto? – zato što bebe jako dobro predosjete promjene i dovoljno su znatiželjne da žele doživjeti i proživjeti promjenu. Čak iako dobro znate da vaša beba ima dobro uređen ritam hranjenja i spavanja, u blagdanskoj gunguli jednostavno zaboravite na to. Najbolji savjet koji vam možemo dati – prepustite se i ne živcirajte. Najveći problem koji vam se može dogoditi jest bebino odbijanje da zaspi u nepoznatom okruženju, što se često događa, no ne gubite živce, povucite se u najtiši kutak i nadajte se da će bebu u jednom trenutku shrvati sva ta uzbuđenja te će zaspati. Koliko će dugo spavati, hoće li drugi dan odspavati svoj popodnevni san u neko normalno vrijeme, to radije prepustite situaciji. I beba je u gostima, oko vas su i drugi članovi obitelji pa stoga zaboravite na ritam i mir. Ako treba, bebu pustite neka zaspe baki u naručju. Iskoristite barem tu bakinu blagodat.

Što se tiče veće djece, vaše, sestrine, bratove... djece koja vrište, skaču, negoduju, ujedno se i dosađuju i euforično divljaju, za njih bi vam vrlo dobro došao onaj poklon koji vam ni ove godine nažalost nitko nije poklonio – punu vrećicu čepića za uši.



Smiriti djecu koja se nisu dugo vidjela, koja ne žive zajedno i pritom ni sada ne borave u svojoj kući – jedini lijek su čepići za uši. I ne mislite da sada pretjerujemo – jer balansirati između prohtjeva svoje djece, prohtjeva tuđe djece, male bebe, nervoznog supruga koji se i ove godine pita tko ga je nagovorio na višednevni odlazak najdražoj punici, balansiranja između vlastite želje da predahnete i odmoriti se – i na koncu balansiranja između baka i djedova koji, koliko god to željeli, jednostavno više nemaju živaca za ovakav kaos – sve što vam preostaje jest staviti čepiće za uši i sakriti se negdje s knjigom u ruci.

Pa nek se desi što se desi – važno je samo preživjeti i naknadno zaboraviti, jer se inače dogodine sigurno ne bi opet ovako zeznuli.

Svugdje je lijepo, ali doma je najljepše. Svakog gosta tri dana dosta. I šećer na kraju – tko preživi pričat će. A unatoč kaosu između nervoze i želje da vam bude lijepo do drugih ćete blagdana vjerojatno opet zaboraviti koliko blagdani znaju biti naporni. Kao uhvaćeni u zamku.

Sretni vam blagdani!
   

Pročitajte više