Bolničarka upozorila na stvar koja može izazvati gušenje, a rijetki su toga svjesni

Foto: Shutterstock

Bolničarka Nikki Jurcutz na svojoj edukativnoj stranici Tiny Hearts Education upozorila je roditelje da djeci mlađoj od četiri godine ne daju kockice leda jer se njima mogu ugušiti.

Kako kaže, mnogi misle da se led brzo i lako topi te nikad ne bi posumnjali da jedna kockica može biti toliko opasna. Ali Jurcutz pojašnjava da dijete, koje slučajno proguta kockicu leda, može biti bez kisika i do deset minuta ako se ona zaglavi u dišnom putu.

"Led ima sve karakteristike kao hrana i predmeti koji nose visoki rizik od gušenja - sklizak je, može biti okruglog oblika, može se zaglaviti u ustima. Roditelji daju djeci da se igraju s ledom jer misle da će se on ionako otopiti, ali dok se to ne dogodi, može proći i do deset minuta", navela je Jurcutz.

Ističe da je djetetu koje se guši ledom, potrebno odmah pružiti prvu pomoć.

"Dijete kojem led zapne u grlu može izgubiti svijest. Nakon tri minute bez kisika dolazi do oštećenja neurona u mozgu, a nakon četiri minute riskiramo trajno oštećenje mozga. Oko 20 minuta je potrebno da nastupi koma", pojasnila je bolničarka.

Roditeljima koji uoče da se dijete guši, savjetuje se da odmah pozovu hitnu pomoć, a do njezinog dolaska neka postave dijete mlađe od godine dana u položaj s glavom prema dolje u svom krilu. Dijete staro između jedne i osam godina potrebno je postaviti u stojeći položaj.

"Zadajte pet kratkih i oštrih udaraca u leđa te provjerite je li prepreka nestala", zaključila je Jurcutz.

Mnogi su roditelji priznali da su se suočili s situacijom o kojoj je bolničarka progovorila.

"Naš najstariji sin gušio se kockicom leda. Nakon toga upisala sam tečaj prve pomoći", "Kao dijete slučajno sam progutao kocku leda. Nasmrt sam se preplašio i još se sjećam koliko to boli", pisali su u odjeljku za komentare.

Pročitajte više