Britanci uvode hormonsku terapiju za trudnice koje su u prošlosti imale pobačaj

Foto: Pexels

NACIONALNI institut za zdravstvenu skrb u Velikoj Britaniji (NICE) dao je odobrenje za upotrebu hormonske terapije progesteronom za trudnice koje su u prošlosti imale spontani pobačaj ili imaju problema s krvarenjem u trudnoći, piše Daily Mail.

Tisuće spontanih pobačaja godišnje mogle bi biti spriječene

Ovaj pristup mogao bi spriječiti nekoliko tisuća spontanih pobačaja godišnje u Velikoj Britaniji, a brojka se po stručnjacima procjenjuje na oko 8450.

Dakle, prema novim smjernicama, žene s prethodnom anamnezom pobačaja u ranim fazama nove trudnoće, kao i one koje imaju vaginalno krvarenje, dobit će dvije dnevne doze progesterona od 400 mg.

Taj hormon se desetljećima koristi kao kontracepcija, ali i za ublažavanje simptoma menopauze, premda u različitim dozama. Progesteron je prirodni hormon koji tijelo proizvodi tijekom trudnoće, kad potiče rast sluznice maternice i pomaže majčinom tijelu da prihvati rastuće dijete.

Dvije studije

NICE je dao svoju novu preporuku nakon dva ispitivanja korištenja progesterona u trudnoći, jednog provedenog u Ujedinjenom Kraljevstvu i Nizozemskoj i drugog provedenog samo u UK-u.

Studija sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu uključivala je 4153 žene koje su imale krvarenje u ranoj trudnoći i otkrila je povećanje od 5 posto u broju rođenih beba kod žena koje su prethodno imale pobačaj.

Prednost je bila još veća za žene koje su ranije imale više pobačaja, a žene koje su izgubile tri ili više beba imale su 15 posto više živorođene djece. Nisu uočene nikakve koristi za žene koje nikada nisu imale pobačaj.

Patnja od pobačaja može biti emocionalno pogubna i za trudnice i za njihove partnere, a one koji prođu kroz to iskustvo potiče se da potraže podršku i pomoć. Sve žene koje imaju krvarenje u ranoj trudnoći trebale bi nazvati svog ginekologa i zatražiti pregled ili javiti se na hitni prijem.

Pročitajte više