Brza hrana škodi nerođenoj djeci. Trudnice, izbjegavajte je, poručuje pedijatrica

Foto: Shutterstock

Koliko god žudjeli za prženim krumpirićima i burgerom, klonite se takve hrane u trudnoći, upozoravaju pedijatri nakon što je novo istraživanje pokazalo da konzumacija ultra-prerađene ili brze hrane u trudnoći ima zdravstvene rizike za fetus.

Osim masnoće i kalorija, rizik proizlazi iz kemikalija koje često završavaju u hamburgerima i pomfritu, prema studiji Sveučilišta Washington School of Medicine, objavljenoj prošlog mjeseca u časopisu Environment International.

Poznate kao ftalati, te kemikalije često se oslobađaju iz omota brze hrane ili plastičnih rukavica radnika, a povezane su s autizmom, ADHD-om, prijevremenim rođenjem i niskom porođajnom težinom. Kada je hrana kontaminirana ovim štetnim mikroplastifikatorima, kemikalije mogu ući u krvotok trudne majke.

"Kada su majke izložene ovoj kemikaliji, ona može prijeći posteljicu i ući u fetalnu cirkulaciju", rekla je glavna autorica studije, pedijatrica Sheela Sathyanarayana.

Proučavajući više od 1000 trudnica u drugom tromjesečju trudnoće, istraživači su otkrili da je veća konzumacija ultraprerađene hrane bila povezana s višom koncentracijom jednog od najčešćih i najštetnijih ftalata. Istraživači su upozorili da, pored uobičajene brze hrane poput pomfrita, hamburgera i gaziranih pića, i mješavine za kolače nose određeni rizik.

Sathyanarayana savjetuje trudnicama da izbjegavaju brzu i prerađenu hranu koliko god mogu. Umjesto toga, trebale bi konzumirati voće, povrće, nemasno meso i energetske pločice napravljene s organskim voćem, poput datulja, umjesto masti i šećera.

Pročitajte više