Čak 15 od 17 djece otići će s nepoznatom osobom, otkriva istraživanje

Foto: 123RF

STUDIJA provedena u ljeto 2019. godine pokazala je kako je od 17 sudionika eksperimenta, 15-ero djece vjerovalo strancu, a samo dva šestogodišnjaka su u potpunosti odbila napustiti dječje igralište. Ovo su razlozi zašto se to događa, prenosi portal BrightSide.

Kako dođe do toga da djeca budu oteta?

Jedno od najstrašnijih opažanja tijekom gotovo svakog eksperimenta, u sklopu kojeg su djeca nagovarana da odu s nepoznatim osobama, jest da su ljudi oko njih u potpunosti bili ravnodušni. 

"Otmičari" su koristili popularne izraze na koje bi svatko trebao obratiti pozornost.

"Hoćeš mi dopustiti da ti kupim slatkiše?", "Idemo nahraniti golubove", "Tamo su vjeverice! Idemo vidjeti?" i "Tvoj tata me zamolio da te odvedem k njemu" su neke od najkorištenijih fraza.

Osim toga, neki se pretvaraju da su policajci, liječnici ili vatrogasci.

Osim male djece, čak i starija djeca odlaze sa strancima

Šanse da dijete ode sa strancem se drastično povećavaju ako ulogu otmičara igra žena ili tinejdžer.

Osim toga, svaka osoba zamišlja zločince kao muškarce iz horor filmova, visoke, ljute i neprijateljski raspoložene. I to je razlog zašto djeci trebate objasniti da ne trebaju vjerovati strancima.

Djeci koja su sudjelovala u eksperimentu postavljeno je pitanje: "Zašto ste otišli sa strancem?". 

Odgovori su bili različiti: "Gospođa mi je rekla da je slijedim" i "Mislila sam da me majka čeka tamo".

Ova činjenica postaje još više uznemirujuća ako se uzme u obzir da su djeca uključena u eksperiment zapravo znala koje su moguće posljedice odlaska sa strancem.

Ono što bi moglo biti korisno je redovito ispitivanje djece što bi učinili u određenim situacijama. Ovaj trening vašem djetetu može spasiti život.

Što sprječava dijete da pobjegne kad je u opasnosti?

Djeca koja su otišla sa strancem koji im je obećao slatkiše ne bježe čak i kad shvate da ih neće dobiti.

Kad su ih roditelji upitali zašto nisu pokušali pobjeći kad su shvatili da ih je stranac nasamario, većina je odgovorila da ih je bilo sram vrištati ili nekoga zamoliti za pomoć.

Djecu treba naučiti u opasnoj situaciji viču: "Upomoć! Ne poznajem ovog čovjeka! Bježi dalje od mene!".

Osim što se stide, djeca se obično boje kako će "ispasti glupa" te da će im se svi smijati ako situacija nije zaista opasna.

Drugi važan faktor koji treba zapamtiti je taj da su djeca naviknula slijediti sve što odrasli kažu jer ih tako roditelj uče. Zato djeci treba objasniti koje situacije su potencijalno opasne.

Pročitajte više