Čekate li proljetnu bebu veliku su šanse da budu ovakvi

Foto: 123rf

AKO JE vjerovati nekim istraživanjima, godišnje doba u kojem je rođen vaš mališan u velikoj mjeri utječe na njegovo zdravlje i razvoj. Evo o čemu je riječ... 

Studije pokazuju da su žene iz XIX. stoljeća, rođene u proljeće, duže živjele i bile plodnije od onih rođenih tijekom zimskih mjeseci. Dakle, ako je vaša beba rođena u proljeće, postoji velika vjerojatnost da ćete doživjeti i praunuke. S druge strane, djeca rođena u proljeće češće obolijevaju od sezonskih bolesti za razliku od mališana koji su na svijet došli za vrijeme oštrih zimskih dana i time stekli urođeni snažniji imunitet. Proljetne bebe su u prosjeku više od zimskih i rjeđe pate od poremećaja ponašanja, što se dovodi u vezu s buđenjem prirode. Osim toga, ljudi rođeni u proljetnim mjesecima vedrije su prirode i u odrasloj dobi rijetko obolijevaju od depresije.
 
Kako potaknuti rast i razvoj proljetne bebe?
 
S obzirom na to da u proljeće sve buja i raste, vrlo je važno da maksimalno iskoristite tu pogodnost i obogatite prehranu svog djeteta s mnogo svježeg voća i povrća. Za razliku od zimskih mališana, čiju prehranu uglavnom čine mliječni proizvodi i ugljikohidrati, proljetne bebe mogu uživati u obilju svježih, tek ubranih plodova (mladi špinat, grašak, šparoga, trešnje, jagode...). Dokazano je da djeca koja u ranom djetinjstvu jedu puno svježeg voća i povrća rjeđe obolijevaju od srčanih oboljenja i dijabetesa u odrasloj dobi.  

Pročitajte više