Četiri rana znaka autizma kod djece

Foto: EPA

U Hrvatskoj, prema zadnjim podacima HZJZ-a iz 2022., ima oko 4000 osoba s poremećajima iz spektra autizma. Mnogi vjerojatno ni nemaju dijagnozu. Zato je Mark Blakey, osnivač časopisa Autism Parenting Magazine, objavio popis jasnih znakova da dijete možda ima autizam.

Autizam je razvojna razlika u mozgu koja uzrokuje da ljudi uče, razmišljaju i djeluju drugačije. Znakovi obično variraju od osobe do osobe, ali sve često počinje s problemima u verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji u ranoj dobi.

"Djeca s autizmom mogu iznenada imati problema s izgovaranjem riječi koje su prije često koristila. Alternativno, možda ne znaju kako koristiti određene riječi ili fraze u rečenici", kaže Blakey.

"Neverbalni znakovi autizma uključuju slab kontakt očima, neobičan govor tijela, probleme s dodirima i socijalnu distancu. Uz to, djeca obično pokazuju igračke i koriste gestikulaciju rukom. Ako dijete ima autizam, to će mu biti teško. Također je manje vjerojatno da će se uključiti u igru glume", dodao je Blakey.

Tvrdi i da autistična djeca mogu pokazivati neka restriktivna ponašanja. Na primjer, mogu hodati poput robota ili nespretno, dok pokušavaju izbjeći jaka svjetla ili glasnu buku.

"Ponavljajuće radnje još su jedan znak autizma. To može uključivati mlataranje rukama, okretanje ili trčanje na prstima, ljuljanje naprijed-natrag. Ako vaše dijete pokazuje znakove autizma, prijavite se za procjenu. Što prije to učinite, brže će nabaviti alate koji su mu potrebni da mu pomognu", poručio je Blakey.

> Pet ključnih znakova autizma kod djece, prema terapeutu

Pročitajte više