Cijepljenjem dječaka protiv HPV-a mogu se spriječiti tisuće slučajeva raka

Foto: 123RF

DJEČACI u Velikoj Britaniji početkom nove školske godine moći će se cijepiti protiv HPV-a 11 godina nakon što su cjepivo primile prve djevojčice. Cjepivo štiti od humanog papiloma virusa koji uzrokuje više oblika raka grla, vrata i anusa.

Jamie Rae je za BBC ispričao da je proživio pravi pakao liječeći se od raka grla uzrokovanog tim virusom.

''Mjesecima nisam mogao govoriti ni jesti i postao sam živući kostur'', rekao je. Jamie nije čuo za HPV sve dok 2010. nije napipao kvržicu na vratu. Dijagnosticiran mu je rak ždrijela te je u dobi od 44 godine podvrgnut tonzilektomiji, a potom kemoterapiji i radioterapiji.

Prošao je i kroz terapije koje su mu pomogle da ponovno progovori, a zbog nedostatka sline je i jedenje, pa čak i pijenje vode bilo izazovno. Sve je to uzelo danak.

''Postao sam depresivan i trebale su mi dvije godine da se ponovno počnem osjećati normalno'', pojasnio je.

Kako će se dječaci cijepiti?

Dječaci u dobi od 12 i 13 godina u Engleskoj, Sjevernoj Irskoj i Walesu te Škoti u dobi od 11 i 12 godina imat će mogućnost cijepiti se protiv HPV-a. Cjepivo će primiti u dvije doze, a zaštita traje najmanje deset godina, vjerojatno i dulje, prenosi BBC.

Program cijepljenja djevojčica u dobi od 12 do 13 godina koji se u Velikoj Britaniji provodi od 2008., pokazao se vrlo uspješnim u prevenciji i smanjenju broja oboljelih od raka grlića maternice. Prema BBC-ju, došlo je do smanjenja HPV infekcija, genitalnih bradavica i pretkancerogenih izraslina kod tinejdžerki i mladih žena. Zbog toga stručnjaci smatraju da se cjepivo protiv HPV-a treba ponuditi i dječacima kako bi razina zaštite bila još veća.

Cjepivo protiv HPV-a je najučinkovitije ako ga dječaci i djevojčice prime prije nego što postanu seksualno aktivni. Dječaci u dobi od 14 do 18 godina u Velikoj Britaniji također će se moći cijepiti, ali morat će izdvojiti oko 150 funti (1230 kuna) za jednu dozu.

''To će sasvim sigurno dovesti do značajnog smanjenja raka anusa, penisa, glave i vrata'', smatra dr. David Elliman.

''Potičem sve roditelje dječaka i djevojčica da cijepe djecu jer im to potencijalno može spasiti život. Važno je ne odgađati cijepljenje jer ono kasnije može biti manje djelotvorno'', dodaje je dr. Mary Ramsay.

Procjene Javne zdravstvene službe Velike Britanije su da će cijepljenje spriječiti ukupno 85 tisuća slučajeva raka do 2058. godine.

U Hrvatskoj cijepljenje protiv HPV-a besplatno već četiri godine

U Hrvatskoj cijepljenje protiv infekcije HPV-om nije obavezno, ali je besplatno za sve učenice i učenike 8. razreda osnovne škole, kao i učenice i učenike srednjih škola. Srednjoškolke i srednjoškolce, kao i učenice i učenike 8. razreda osnovne škole, cijepi školski liječnik nadležan za školu koju učenik pohađa. Cijepljenje je besplatno i za svu djecu te dobi koja ne pohađaju školu.

''Ovo je četvrta školska godina zaredom u kojoj je omogućeno besplatno cijepljenje u cijeloj Republici Hrvatskoj. Kako su pojedini gradovi i općine omogućavali besplatno cijepljenje unatrag desetak godina, možemo s ponosom ustvrditi da je iskustvo cijepljenja protiv HPV-a u Hrvatskoj dugogodišnje'', navode iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pročitajte više