"Da sam mu dala bocu moj sin bi danas bio živ!"

Foto: 123rf

NAKON dugih pet godina žalovanja i užasnog osjećaja krivnje nakon smrti njihovog tek rođenog sina Landona mama Jillian Johnson konačno se odvažila javno priznati svoju krivnju, samo da bi upozorila i druge majke na jedan "vječni" problem koji mnoge mame i medicinsko osoblje rješavaju dohranom, bočicom. "Pet dugih godina žalujem i sramim se, ali više me ne zanima hoće li me tko osuđivati ili ne. Došlo je vrijeme da ovom ispričam jasno i glasno.", napisala je mama uz objašnjenje da je njihova beba odmah po porodu jako glasno tražila svoju hranu tako da je prvih sati konstantno plakao i pokušavao se najesti. Primijetila sam i sama da mi mlijeko još nije naišlo, no sestre su me tješile da se ništa ne brinem - neka samo ne odustajem. 

>>>Dojenje nije samo teško, ono je užasno naporno<<<

I nije odustajala, unatoč bolovima i lijekovima nakon carskog reza prva 24 sata života njene bebe maleni je doslovno 9 sati proveo na njenim prsima. Ako nije vukao, onda je plakao, a čak i nakon što se majka počela žaliti da mlijeka nema, čak i nakon što su pedijatri shvatili da maleni ne dobiva, već gubi na težini - sve su to smatrali normalnim te su mamu i malenog Landona za manje od tri dana otpustili kući. 

I dalje su je hrabrili riječima da će mlijeko naići i neka ga ona samo doji. 

Budite bez brige, naići će

"Trebala sam već tada znati da je moj instinkt ispravan, ali kako da ga slušam kada sam bila mlada mama, bez puno saznanja kako to s dojenjem zaista ide. Znam za primjere "lošeg" mlijeka, znam da mnogim mamama mlijeko jednostavno ne nailazi, ali mi je u glavi stalno bila njihova utjeha da je skroz normalno da je beba zaista stalno na sisi. Neke bebe jednostavno tako funkcioniraju pa je i ova mama, bez ikakvih dodatnih informacija jednostavno nastavila dojiti svog sina u nadi da će se maleni konačno propisno nahraniti. 

"Toliko sam željela da sve bude prirodno, kako treba. Čak smo birali i bolnicu u kojoj ću roditi, a kojoj će se propagirati prirodno hranjenje i zaista nisam slutila što bi se moglo dogoditi.", priznala je ova tužna mama čije će iskustvo možda pomoći i drugim mamama da ipak dva put promisle ako se ikada nađu u sličnoj situaciji. 

Dehidracija, srčani arest, oštećenje funkcija mozga 

Jer naime - njihov je maleni Landon na kraju umro, a sve se dogodilo u tako kratkom roku. Kako je izjavila medijima u roku od 12 sati nakon dolaska kući Landon je sisao i sisao te na kraju, zbog nedostatka mlijeka, toliko dehidrirao da je doživio srčani arest uslijed - dehidracije, a potom je nastupilo i kobno oštećenje mozga koje je počelo nastupati odmah po srčanom arestu. 

Koliko god mami bilo teško pričati o tim trenucima, ispričala je da je maleni konačno zaspao uslijed hranjenja, mislila je da se konačno nahranio i umorio, no male je odjednom izgubio puls i poplavio. Hitno su ga odvezli u bolnici gdje je na aparatima živio još 15 dana, ali je oštećenje mozga nažalost bilo preveliko za oporavak. 

Tek tada jedna mi je sestra s neonatologije dala savjet - da sam to barem znala ranije. "Dojka je naravno dojka, ali ako niste sigurni da beba dobro jede imajte bočicu pri ruci. Tako ćete barem znati koliko je pojeo, i probati sami zaključiti je li plač novorođenčeta zaista opravdan ili će sve za koji dan polako doći na svoje mjesto." 

>>>Mame drage - krvinja je kuja i zato živite po svom<<<

Da su mi to barem ranije rekli, da su mi savjetovali bočicu, da sam mu dala bočicu, moj maleni bi danas slavio peti rođendan. 

Tužna, zaista tužna priča koja otkriva onu drugu stranu dojenja, onu kada majke zaista ne dobiju mlijeko, ali se zbog svog neiskustva i neznanja doslovno boje pružiti bebici bočicu u strahu da će tek tada stvoriti još veći problem. 

 

Pročitajte više