Danas je stvarno puno lakše biti trudna

Foto: Instagram 

STALNO svjedočimo frazi "prije je bilo puno teže", a kad mislimo na trudnoću i tu bismo je mogli lako primijeniti. 

Trudnoća možda nije lakša, ali je svakako danas lakše biti trudan jer možete saznati puno više toga o trudnoći nego prije. Dostupne su nam brojne informacije, a tehnologija nam tu puno pomaže. 

Ako mislite da nismo u pravu, probajte zamisliti da vas je vremeplov vratio primjerice u 1982. godinu. 

Trudne ste, oko vas svi puše cigarete, čak i liječnik dok vas odokativno pregledava jer u toj godini zaboravite na ultrazvuk i ostala pomagala koja nam danas daju uvid u "onu stranu trbuha", u koju nekadašnje majke nisu ni pomišljale da mogu "zaviriti".  

Zamislite svoj porod baš te godine. Sve se odvija "prirodno", što često nije loše, možda je čak i bolje nego danas, ali na prvo maženje s bebom, odmah po dolasku na svijet, zaboravite. 

I ne samo to. 

Trudnoće su možda ostale iste, ali probajte danas zamisliti trudnoću bez svega ovoga što nam je donijelo moderno doba. 

Prije ništa, danas 3D i 4D 

Naše mame nisu ni znale što nose, a današnje svoje bebe dobro upoznaju i prije prvog susreta. I ne samo bebu. Ako se ukaže bilo kakva komplikacija u razvoju ploda, stručnjaci će to odmah primijetiti i reagirati, a nekad... Nekad ste prvo morali dočekati bebu da biste vidjeli je li s njom sve u redu.  

Prije ništa, danas gomila aplikacija 

Prije su buduće mame brinule o malo stvari vezanih uz trudnoću. Najvažnija misao bila je ona "Samo da s bebom bude sve u redu", a danas mame mogu pratiti sve detalje vezane uz trudnoću i pratiti razvoj pomoću pametnog telefona. 

Prije nitko, danas partner 

U godini koju smo spomenuli nijedan tata nije ni želio prisustvovati porodu, no danas je srećom trend malo drugačiji pa mame imaju priliku "uživati" na porodu uz svesrdnu podršku u tom trenu najvažnije osobe - partnera i budućeg oca. 

Prije ništa, danas svašta 

Iako su nekad davno također postojala neka pomagala za mame, današnje tržište preplavljeno je raznim stvarima, od električnih izdajalica, grijača bočica pa do raznih vrsta adaptiranog mlijeka. 

Prije rijetki, danas svi 

Nekadašnje su mame sve o bebi učile iz šturih priča i iskustava, a danas baš za sve mogu pronaći kompleksne odgovore i prava iskustva mama iz bilo kojeg kuta svijeta. 

 

 

 

Pročitajte više