Deset iznenađujućih dječjih imena koja su zabranjena u pojedinim zemljama svijeta

Foto: Pexels

KAO da odabir imena za vaše dijete nije dovoljno kompliciran zadatak, pojedine zemlje imaju određena pravila o pojedinim imenima.

Ipak, to ne sprječava pojedine roditelje da odaberu najčudnija imena koja postoje ili, poput Elona Muska, sami smisle što bizarnije ime. No, u većini zemalja je čak i to u okviru vaših zakonskih prava.

Ipak, ako planirate živjeti u inozemstvu, bilo bi pametno provjeriti nalazi li se ime vašeg djeteta na popisu zabranjenih.

Nutella je zabranjena u Francuskoj

Žao nam je, ali ako ste i vi ljubitelj čokoladnog namaza, ime Nutella zabranjeno je u Francuskoj. Godine 2015. francuski sudovi zabranili su roditeljima da svoju djecu imenuju po ovom svjetski poznatom namazu.

U Švedskoj postoji samo jedna Ikea

Ako volite kupovati u Ikei, to je sjajno. Ali, nažalost, ova tvrtka vas ne voli dovoljno da bi vam dopustila da svom djetetu date ime po njoj.

Akuma se izbjegava u Japanu

Naravno, Akuma možda zvuči simpatično, ali na japanskom to zapravo znači "vrag". Iako ime nije potpuno zabranjeno, vlada potiče roditelje da svojoj djeci daju neko ljepše ime.

Lucifer je zabranjen na Novom Zelandu

Novi Zeland je zabranio ime Lucifer, kao i niz drugih potencijalno uvredljivih imena, poput Sex Fruit, Keenan Got Lucy i Yeah Detroit.

U Meksiku nema RoboCopsa

Ova je država zabranila ime RoboCop (zajedno s imenom Facebook) jer su smatrali da bi to moglo dovesti do nasilništva.

Žao nam je, nijedan Tom nije dopušten u Portugalu

Iako djetetu možete dati ime Tomás, ono se u Portugalu ne može zvati Tom. To je zato što je zemlja zabranila skraćene verzije bilo kojeg imena.

U Maleziji nećete upoznati nikoga tko se zove Apple

Malezija ima prilično stroga pravila za imena pa su tako zabranjena sva imena koja u prijevodu označavaju voće ili povrće.

Friday (petak) je u Italiji samo dan u tjednu

Kad je jedan muškarac u Venerdi pokušao upisati svoje dijete kao Friday, dobio je odbijenicu jer su dužnosnici vjerovali da ime spada u kategoriju "smiješnih ili sramotnih" imena.

U Švicarskoj nema Guccija

Švicarci također imaju prilično stroga pravila o imenovanju djece. Na primjer, ne možete imenovati svoje dijete prema već postojećoj marki pa tako nema Mercedes, Chanel, kao ni Gucci.

Linda je apsolutno zabranjena u Saudijskoj Arabiji

Godine 2015. vlada Saudijske Arabije zabranila je širok popis imena za koja je utvrdila da su uvredljiva, uključujući ime Linda. Vlada je ocijenila da je to ime "nearapsko, neislamsko ili jednostavno kontradiktorno kulturi Saudijske Arabije", navodi Travel Leisure.

Pročitajte više