Devet najprljavijih stvari koje djeca svakodnevno dodiruju

Foto: Pexels

NEMOGUĆE je spriječiti djecu da dodiruju sve što im se nađe na putu. No ako znate gdje se klice skrivaju, možete biti korak ispred njih.

"Dodirni, vidi i pregledaj" jedine su misli koje djeci uglavnom padaju na pamet. Skakanje u blatnoj lokvi, igranje prljavštinom, dodirivanje rukama po različitim površinama ili istraživanje prljavih gnjecavih stvari uzbudljivo je iskustvo. Čak je i hranjenje njihovih plišanih igračaka način igranja uloga i učenja.

Djeca svakodnevno dodiruju neke od najprljavijih stvari oko sebe, a ovo je devet takvih stvari:

Daljinski upravljači

Djeca su veliki ljubitelji daljinskih upravljača; vole ih držati dok jedu i gledaju televiziju. Čak je i osmomjesečna beba fascinirana daljinskim upravljačem i pokušava ga lizati kao najukusniji jestivi predmet. Daljinski upravljači su središta klica jer prolaze kroz puno ruku koje su prije toga bile posvuda. Osim toga, oni često završe na podu i drugim prljavim mjestima.

Igračke

Što god vi mislili, ali činjenica je da su igračke odlično mjesto za skupljanje različitih bakterija i prljavštine. Štoviše, vjerojatno su najprljavije upravo one s kojima se vaše dijete najviše igra. Ne zaboravite i one koji su bili na igralištu, u dvorištu, restoranu ili negdje izvan kuće. Također, bakterije i klice vole i igračke za kupanje. 

Kahlice i wc školjke

Nije iznenađujuće da su ovo lokacije na kojima se bakterije vole zadržavati.

Kvake i rukohvati

Bilo kod kuće ili u školi, vaše dijete dodiruje mnoge kvake na vratima i rukohvate. Velike su šanse da su ih prije njih dodirivale osobe koje su imale prljave ruke, neke su kihale, a neke od njih su bile prehlađene.

Autosjedalice

Prosipanje hrane, pljuvanje, pa čak i povraćanje te curenje sadržaja iz pelene - sve to su scenariji koji bi se mogli dogoditi u autosjedalici. Zato ne čudi što je u autosjedalici vaše dijete izloženo velikoj količini prljavštine. Naravno, ako je ne čistite redovito.

Umivaonici

Umivaonici su među najprljavijim stvarima u kojima se nalazi puno potencijalnih zaraznih bakterija, a upravo su oni djeci omiljeno mjesto za igranje s vodom.

Prekidači za svjetlo

Djeca su fascinirana prekidačima za svjetlo i vole ih ponovno i ponovno uključivati ​​i isključivati. No, na njihovu prljavštinu rijetko tko obraća pažnju.

Cipele

Kamo god vaše dijete krenulo, cipele idu s njima. Bili to toaleti, igrališta, trgovački centri ili restorani. Potplati i vezice cipela najprljavije su stvari koje vaše dijete svakodnevno dodiruje, a najčešće ne peru ruke nakon što ih dodirnu.

Sportska oprema

Lopte, jastučići za koljena, kacige i kape samo su neke od stvari koje vaše dijete koristi tijekom bavljenja sportom. Oprema natopljena znojem i nečistoćom idealno je mjesto za razvoj bakterije koje uzrokuju infekcije kože i druge bolesti, prenosi Kidspot.

Pročitajte više