Dijete ima problema sa spavanjem? Ovo su najčešći uzroci nesanice, kažu pedijatri

Foto: Pexels

NESANICA je jedan od najčešćih poremećaja spavanja, a ako dijete ima nesanicu, to uglavnom znači da mu je teško zaspati ili se često budi tijekom noći. Isto tako, pedijatri objašnjavaju da se mnogo djece s nesanicom također budi mnogo ranije od svojih vršnjaka.

Razlikujemo dvije vrste nesanice - kratkotrajnu, koja traje samo nekoliko dana ili tjedana, te dugotrajnu. Kao dugotrajna nesanica definira se razdoblje u kojem dijete ima problema sa spavanjem najmanje tri puta tjedno, a taj problem traje mjesec dana ili dulje. To se još naziva i kroničnom nesanicom.

Znakovi i simptomi nesanice

Promjena u ponašanju vašeg djeteta, poput odlaska u krevet kasnije nego inače, nije nužno znak problema sa spavanjem. Ali postoje znakovi koji ukazuju na to da bi dijete moglo imati nesanicu. U tom slučaju dijete najčešće odgađa odlazak u krevet, ima razne izgovore zašto još nije spremno za spavanje, često se budi tijekom noći i ne može ponovo zaspati.

Pedijatri naglašavaju kako je dijete koje muči nesanica često vrlo umorno, dekoncentrirano i loše raspoloženo tijekom dana te mu nedostaje motivacije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti u kojima je dotad uživalo. Isto tako, nesanica ima mnogo različitih uzroka, a oni najčešće uključuju:

  • provođenje previše vremena ispred ekrana prije spavanja ili nedovoljno vremena za mirne, tihe aktivnosti
  • emocionalne probleme (stres, tjeskoba, depresija)
  • loše uvjete spavanja (previsoka ili preniska temperatura u sobi)
  • određena zdravstvena stanja (astma, apneja spavanja, sindrom nemirnih nogu)
  • bolesti koje otežavaju dobar san poput prehlade, upale grla ili infekcije uha

Kada potražiti pomoć liječnika?

Iako je povremena nesanica kod djece uobičajena pojava, pomoć liječnika roditelji bi trebali potražiti ako nedovoljno sna utječe na djetetovo zdravlje, svakodnevno funkcioniranje i njegov uspjeh u školi. Pedijatri također naglašavaju da je dobro potražiti stručnu pomoć ako problemi sa spavanjem čine dijete tjeskobnim ili ako traju dulje od dva tjedna.

Pročitajte više