Dijete vas ignorira? Psihologinja otkriva što ni slučajno ne smijete napraviti

Foto: Shutterstock

RODITELJE često zna razljutiti ili zbuniti kada ih njihovo dijete ignorira. No psiholozi naglašavaju kako nas naši mališani znaju ignorirati iz nekoliko različitih razloga, i to u većini slučajeva nema nikakve veze s neposluhom. Najčešće se javlja kada se dijete osjeća nepovezano s nama, prekidamo ga u nečemu što mu je trenutno vrlo zanimljivo ili je samo zbunjeno našim uputama i ne razumije što točno tražimo od njega.

Koji god razlog ovakve njihove reakcije bio, psihologinja Laura Anderson Kirby za portal Very Well Family objašnjava kako ignoriranje u većini slučajeva ne znači da dijete namjerno ne sluša roditelje. Isto tako, ona spominje nekoliko stvari koje roditelji ni slučajno ne bi smjeli raditi ako primijete da ih dijete ignorira.

Jedna od najčešćih grešaka roditelja odnosi se na forsiranje, odnosno prisiljavanje djeteta na nešto ako nas pritom ignorira. Kako objašnjava psihologinja, dijete u većini slučajeva ima razumljiv razlog zašto ne želi sudjelovati, a forsiranje roditelja samo će napraviti još veći problem. Umjesto toga, potrebno je pokazati suosjećanje i razumijevanje.

''Budite smireni i pričekajte ako ste vidjeli da vam dijete na odgovara. Ako mislite da vas nije dobro razumjelo, ponovite svoj zahtjev i zamolite dijete da ponovi vaše upute. Naime, u slučaju da vam može ponoviti što bi trebalo učiniti, znat ćete da su mu vaša očekivanja jasna'', objašnjava Anderson Kirby.

Isto tako, psihologinja naglašava kako ni u kojem slučaju ne smijete vikati ili koristiti bilo kakvu drugu vrstu kažnjavanja. ''Tako možete probuditi samo još veći otpor kod svoga djeteta, a to zasigurno nije ono što biste željeli'', dodala je.

Pročitajte više