Dijete vas je udarilo? Psihologinja otkriva što ni slučajno ne smijete napraviti

Foto: Shutterstock

RODITELJE često šokira kada ih njihovo dijete udari, ali psihologinja Amy Morin tvrdi kako je to uobičajena pojava koju roditelji ne bi trebali shvaćati toliko ozbiljno, naročito ako je riječ o malom djetetu. Iako to može biti frustrirajuće i neugodno, mnogi roditelji bez razloga brinu da je agresija njihovog djeteta prema njima znak da su nekako podbacili kao roditelji. Naime, velika većina djece udari roditelja, a način na koji reagiramo ključan je za suzbijanje toga u samom početku.

Kao prvo, Morin ističe stvari koje roditelji ni slučajno ne bi smjeli napraviti kada ih dijete udari, a jedno od toga jest dramatiziranje i vikanje. Iako je prva reakcija roditelja da određenom reakcijom i vikanjem pokaže djetetu da je ono što radi loše, psihologinja objašnjava da time čine samo još više štete. Tako dijete zapravo vidi da je udarac urodio plodom i izazvao određenu reakciju, što je najčešće i glavna namjera ovakvog ponašanja.

Isto tako, psihologinja Morin naglašava kako ni slučajno ne smijemo djetetu uzvratiti udarac. Umjesto toga, naglašava kako je važno odmah postaviti granice i djetetu jasno dati do znanja da bilo kakvo udaranje ili neka druga vrsta fizičke agresije nije dozvoljeno. Također napominje kako je važno razgovarati s djetetom o pravilima kako bismo bili sigurni da razumije posljedice njihovog kršenja.

''Kada vas dijete udari, odlučno mu recite da nema udaranja i da takvo udaranje boli. Neka vaše poruke budu dosljedne kako biste naučili dijete da korištenje fizičke agresije nije dopušteno i da ga nećete tolerirati'', objašnjava.

Pročitajte više