Discipliniranje djeteta nije dovoljno ako im poslije svega ne kažete baš ovo

Foto: 123rf/Instagram 

PUNO roditelja se nada da će discipliniranje djeteta verbalnim upozorenjima biti dovoljno da ono jednom zauvijek - nauči. No znamo da to baš i nije tako jer im se jako često u trenutku dok izvode svoje "bijesne gliste" treba ponoviti sto puta, a da su oni već nakon deset minuta spremni sve ponoviti. 

Je li moguće da samo discipliniranje nije dovoljno? 

Pričamo o verbalnom odgoju, naravno, jer fizičko discipliniranje djece ionako nije način koji se smatra učinkovitim u odgoju.

Psihologica Ashley Soderlund koja se bavi razvojem djece stoga tvrdi - nije poanta u discipliniranju, čak često ni u ponavljaju jednog te istog - roditelji moraju shvatiti da su djeca jednostavno drugačija od nas velikih i zato klincima zapravo treba pokazati način na kojih ćete ih potaknuti da promijene svoje ponašanje. Oni su mali i ne razumiju cijeli koncept "novog ponašanja". Oni čak ne razumiju ni da se promjene u ponašanju mogu dogoditi.  

>>>Da vam nije palo na pamet u ovakvim situacijama disciplinirati svoje dijete<<<

"Oni žive prema svom instinktu i zato je naša uloga naučiti ih što kod sebe i svog ponašanja moraju promijeniti kako bi rasli i razvijali se u dobrom smjeru, jer oni to sami jednostavno ne mogu. Mi ih to moramo naučiti na pravi način", poručila je psihologica i objasnila kako djeca u trenutku discipliniranja tek djelomično mogu shvatiti što im pričate i to zato što se u trenutku dok vi tepete oni bore sa svojim osjećajima i više su koncentrirani na svoju ljutnju nego na vaše riječi. Zato im prvo morate dozvoliti da te svoje negativne emocije smire, da im ono što ste im pričali dođe do mozga, a nakon toga slijedi najvažnija stvar - lekcija. 

Kada se smire, kada pokažu da su spremni poslušati, recite im što im točno želite reći, ali jednostavnim rječnikom, a potom recite: "Evo, sljedeći ćeš put onda znati..." 

To će im jasno pokazati da njihovo današnje ponašanje nije neki konačan propust, nego pogreška koju su počinili sada i koju, ako sada shvate u čemu je problem, više neće ponavljati sutra. Tako im dajete do znanja koje sitne pogreške čine i usput im dajete da se fokusiraju na sljedeću sličnu radnju, kada će moći primijeniti naučenu lekciju.  

>>>6 pravila kako preživjeti zahtjevno discipliniranje djece<<<

Takve "sljedeći put sigurno nećeš, zar ne" riječi umirit će njihovo trenutno raspoloženje i, još važnije, dat će im mogućnost da sada odahnu jer su upravo dobili priliku sljedeći put biti bolji.

I toga se ova psihologica i mama već dulje vrijeme drži i ističe da ta metoda itekako pali, i to ponajviše kod malaca od 2-3 godine. 

"Ali treba strpljenja jer tako mala djeca ne pamte baš dugoročno, no čim prije počnete s odgojem koji uključuje dobre lekcije, vaše će nestašno zlato prije shvatiti da se i ono samo može mijenjati i razvijati kako treba."

 

Pročitajte više