Disciplinirate li dijete na pravi način? Ovih 5 metoda odobrili su stručnjaci

Foto: Shutterstock

RODITELJSTVO donosi radost, ali i brojna iskušenja. Roditelji moraju donositi odluke o svemu - od obrazovanja svoje djece do njihovih prehrambenih potreba. Uz to, kada dijete krene u krivom smjeru, potrebno ga je disciplinirati, a postoji tisuću različitih knjiga i pristupa toj temi pa može biti teško odlučiti koji je ispravan način.

Je li uopće moguće naučiti dijete lijepom ponašanju a da ne budemo previše strogi? Edukatorica Roni Cohen Leiderman kaže da, iako se koncept discipline roditeljima može činiti zastrašujućim, ne mora biti.

"Disciplina je puno više od jednostavnog sustava nagrađivanja i kažnjavanja. Radi se o tome da potaknete djecu da donose sigurne odluke", govori za Yahoo Life.

Stvar je zakompliciralo, smatra Leiderman, digitalno doba u kojem se roditelji osjećaju preplavljeni informacijama.

"Činjenica je da je većina djece prisutna na društvenim mrežama. Mnoga od njih satima. Otkrivaju nove resurse i informacije, mogu sami dobiti pomoć oko zadaće, razvijaju nove odnose i stvaraju prijateljstva. To su pozitivni aspekti digitalizacije. Ali postoji zabrinutost oko vremena koje provode pred ekranima, kao i o pristupu neprikladnim stranicama, potencijalnom dijeljenju osobnih podataka i fotografija i kibernasilju", nastavlja.

Bez obzira na temu oko koje je vašem djetetu potrebna disciplina, Leiderman ističe pet stilova discipline koje roditelji mogu istražiti kako bi djecu usmjerili na pravi put.

Pozitivna disciplina

Pozitivna disciplina odnosi se na korištenje obostranog poštovanja kako bi se stvorio siguran prostor za roditelje i djecu. 

"Pozitivni pristup potiče djecu da budu ljubazna, puna poštovanja i promišljena, dok roditelji pokazuju iste atribute kada postavljaju ograničenja. Cilj je usredotočiti se na jačanje pozitivnih ponašanja. Primjerice, roditelj može potaknuti dijete da provodi manje vremena igrajući igre govoreći nešto poput: ‘Vidim da si zatvorio računalo i čitaš novu knjigu. Volio bih znati više o priči, ako želiš podijeliti sa mnom.’ Ova metoda je učinkovitija od korenja jer promiče samopouzdanje i motivaciju", pojašnjava Leiderman.

Nježna disciplina

Slično pozitivnoj disciplini, nježna disciplina stvara sigurno mjesto na kojem djeca mogu biti ono što jesu, a istovremeno dopušta djetetu da uči o vlastitim granicama.

"Temelji se na međusobnom poštovanju i jačanju odnosa roditelj-dijete. Potiče neovisnost i podržava sposobnost djece da donose dobre odluke. Važan aspekt ovog pristupa jest prihvaćanje djetetovih emocija, podučavanje kako upravljati neugodnim osjećajima poput ljutnje, razočaranja i tuge. Primjer je da djetetu smireno kažete: ‘Znam da se ljutiš jer želiš još biti za računalom, ali dogovorili smo u koje ga vrijeme isključujemo i sada je vrijeme za spavanje.’ To potvrđuje da razumijete i priznajete djetetove snažne osjećaje dok s poštovanjem i dosljedno postavljate granice", navodi.

Disciplina temeljena na granicama

Disciplina temeljena na granicama jedan je od najprakticiranijih stilova. Utječe na ideju da će za svaku djetetovu negativnu radnju postojati vrlo jasne posljedice.

Ako se posljedice dosljedno provode tijekom cijelog procesa roditeljstva, disciplina temeljena na granicama može biti učinkovita i rezultirati djetetom koje je spremnije pridržavati se niza pravila.

"Disciplina temeljena na granicama djeci pruža vrlo jasne granice i predvidljiva pravila i posljedice. Kada roditelji koriste ovu metodu, moraju prepoznati da mala djeca zahtijevaju jednostavna pravila, dok starija mogu sudjelovati i u detaljnijima. S vremenom ova metoda čini vaše poruke jasnim i vaša djeca mogu postati poslušnija kada je u pitanju pridržavanje pravila", poručuje Leiderman.

Promjena ponašanja

Modifikacija ponašanja slična je disciplini temeljenoj na granicama, ali uključuje nagrade za pozitivno ponašanje i kazne za loše.

"Promjena ponašanja je stil koji se temelji na pozitivnom i negativnom kažnjavanju i usredotočuje se na mijenjanje neprikladnog ponašanja uz jasne i dosljedne posljedice. Primjerice, ako dijete završi pisanje domaće zadaće i pospremi svoju sobu, može zaraditi dodatnih 15 minuta za računalom. Ako to ne napravi, računalo će sutradan biti isključeno. Važno je razumjeti da ova vrsta discipline ne uključuje tjelesno kažnjavanje ili uskraćivanje ljubavi. Naprotiv, temelji se na hvaljenju i nagrađivanju dobrih ponašanja i pružanju posljedica za negativna", dodaje Leiderman.

Trening emocija

Ova metoda usmjerena je na poticanje djeteta da postane svjesno svojih emocija.

"Trening emocija uključuje razumijevanje i potvrđivanje emocija vašeg djeteta, kao i razumijevanje vaših odgovora na njegovo ponašanje. Prihvaćanjem emocija možete djetetu pomoći čak i kada je uznemireno. Tako svom djetetu smireno dajete do znanja da je voljeno. Na primjer, recite djetetu da razumijete da se ljuti jer mora isključiti računalo, ali kad se smiri, možete otići u park. Ovaj pristup daje priliku i vama da se pozabavite svojim okidačima i ostanete prisebni kada disciplinirate dijete", zaključuje stručnjakinja.

Pročitajte više