Djeca bi svakodnevno na zraku trebala provoditi barem tri sata

Foto: Instagram

UZ posao i kućanske poslove, ponekad je teško s djecom na svježem zraku provesti tri sata u danu, ali to je ono čemu svaki roditelj treba stremiti, smatrala je poznata britanska edukatorica 19. stoljeća Charlotte Mason čije metode odgoja i danas slijede mnoge majke i očevi.

Naime, Mason je kao cilj navodila da djeca trebaju u prirodi provesti "tisuću sati godišnje", a s time se slaže Angela J. Hanscome. Ona je u svojoj knjizi "Balanced and Barefoot: How Unrestricted Outdoor Play Makes for Strong, Confident and Capable Children" napisala: "Djeca svake dobi trebaju se svakodnevno igrati izvan kuće barem tri sata."

Prema aktualnim statistikama koje se mogu pronaći na blogu 1000 Hours Outside, djeca se u prosjeku dnevno na svježem zraku igraju tek četiri do sedam minuta. To znači da tjedno na otvorenom provode otprilike pola sata.

"Djeci je to potrebno za rast i razvoj. Ako je temeljna preporuka tri sata dnevno provoditi na otvorenom, riskiramo da unazadimo dijete ako mu to omogućujemo u trajanju od samo tri sata tjedno", smatra majka petero djece Ginny Yurich.

"Boravak i igra na svježem zraku važni su za djecu jer je sloboda koju im to pruža ključna za razvoj mozga", piše portal Green Matters.

Iako se mnogim roditeljima postizanje cilja od tri sata u danu čini kao nemoguća misija, važno je znati da se svaka minuta broji, a za dijete ima brojne prednosti.

Djeca u prosjeku godišnje gledaju u ekrane 1200 sati, a to vrijeme ponekad sasvim sigurno možete iskoristiti drugačije i odvesti ih u prirodu.

Pročitajte više