Djeca koja sišu palac i grizu nokte su zdravija, otkrilo je istraživanje

Foto: Instagram

AKO vaše dijete siše palac, sigurno ste čuli hrpu užasnih priča o tome kako to može naškoditi njihovim zubima, ali istraživanje je otkrilo da to ima jednu pozitivnu stranu. Naime, ispostavilo se da djeca koja sišu palac i/ili grizu nokte imaju manju vjerojatnost od razvoja alergija kasnije u životu, odnosno da su općenito zdravija od djece koja to ne čine.

Navika sisanja palca može se razviti već u maternici, a dijete može kasnije zaštititi od alergija na kućnu prašinu, zemlju, prljavštinu i dlaku jer su djeca izložena bakterijama već od rane dobi, a one utječu na njihov imunološki sustav.

Profesor Malcolm Sears s McMaster sveučilišta u Kanadi kaže da ovo je ovo otkriće u skladu s teorijom o higijeni prema kojem rano izlaganje bakterijama može smanjiti rizik od razvoja alergija kasnije u životu.

Istraživanje je provelo Sveučilište Otago s Novog Zelanda, a rezultati su objavljeni u časopisu Pediatrics. Promatrane su navike 1037 osoba od rođenja do odrasle dobi.

Roditelji su prijavili da njihova djeca imaju naviku sisanja palca ili grizenja noktiju u dobi od pet, sedam, devet i 11 godina. Njihova djeca su imala manji rizik od razvoja alergija, odnosno 38 posto. Oni koji to nisu činili bili su izloženi 49-postotnom riziku, a djeca koja su činila i jedno i druge imala su rizik od samo 31 posto.

Dakle, kad vaše dijete idući put stavi prste u usta, znajte da to ima i neke koristi.

Pročitajte više