Djeca koja žive s kućnim ljubimcima manje su sklona alergijama na hranu, kaže studija

Foto: Pexels

NEDAVNA studija objavljena u časopisu PLOS One otkrila je da je izlaganje mačkama i psima dok je dijete u maternici ili staro samo nekoliko mjeseci povezano s 14 posto nižim rizikom od alergije kasnije u životu.

Najveća korist uočena je kod djece koja su živjela sa psima koji su držani u kući te kod obitelji koje su imale kućne ljubimce tijekom fetalnog razvoja i ranog djetinjstva.

"Postoji hipoteza da izloženost životinjskoj dlaci ranije u životu čini djecu manje sklonu alergijama", kaže dr. Carolyn Kwiat iz bolnice Mount Sinai.

Posjedovanje pasa tijekom ranog razvoja djeteta povezano je s manjim rizikom od alergija na mlijeko, jaja i orašaste plodove, prema novoj studiji. S druge strane, posjedovanje mačke smanjuje alergije na pšenicu, jaja i soju. Nije pronađena čvrsta povezanost između alergija na hranu i posjedovanja ptica, kornjača i hrčaka.

Ipak, rezultate treba uzeti s rezervom, budući da je riječ o promatračkoj studiji. Dijagnoza alergija na hranu u potpunosti se temeljila na upitniku koji su ispunjavali roditelji umjesto na rezultatima medicinskih pretraga. Prema Kwiat, rano uvođenje visokoalergene hrane djeci daleko će više smanjiti šanse za razvoj alergija na hranu kasnije u životu.

Pročitajte više