Djeca mole građane da ostanu doma: Ako me zaraziš, moje srce možda neće izdržati

KORONAVIRUS je posebno opasan za osobe starije životne dobi i one s kroničnim bolestima. Iako se često spominje da koronavirus za djecu nije opasan koliko za odrasle, i među najmlađima postoje oni za koje može biti poguban.

Među njima su djeca s prirođenim srčanim pogreškama i drugim srčanim bolestima. Zato je važnije nego ikad ostati doma i spriječiti širenje zaraze.

Mališani koje okuplja udruga Veliko srce malom srcu pozirali su s natpisom "Ostani doma" i poslali važnu poruku ljudima: "Ako me zaraziš, moje srce možda neće izdržati."

"Vjerojatno je kod većine malih kardiopata i njihovih roditelja zabrinutost veća nego kod zdrave djece. Stoga bih vam htio samo poručiti da živite i dalje svoj normalan život bez straha, a većina od vas nije izložena većoj opasnosti od ostale djece. Naime, sama bolest izuzetno rijetko napada djecu, a koliko je meni poznato, niti jedno dijete do sada nije umrlo", napisao je na njihovoj web stranici prof. dr. Ivan Malčić pa upozorio da ipak postoji skupina malih bolesnika koji su više izloženi potencijalnoj opasnosti.

"Djeca kod kojih je učinjena transplantacija srca. Oni, naime moraju po protokolu uzimati lijekove koji suprimiraju aktivnost vlastitog imunološkog sustava, pa bi na osnovi logičnih pretpostavki mogli teže podnijeti eventualnu infekciju bilo kojim virusom, a ne samo virusom koji se ovih dana mnogo spominje", pojasnio je.

Zbog svih njih, te zbog starijih i kroničnih bolesnika, poslušajte struku i ostanite doma.

Pročitajte više