Djeca počinju prekasno četkati zube i troše previše paste, otkriva istraživanje

Foto: 123RF

DJEČJA zubna pasta ima dobar okus i upravo zbog toga mnoga djeca žele četkati zube, međutim istraživanje Centra za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC) otkrilo je da više od 38 posto djece u dobi od tri do šest godina koristi više zubne paste od preporučene količine.

Istraživanjem su analizirane navike pranja zubi više od pet tisuća djece u dobi od tri do 15 godina. 

Djeci mlađoj od tri godine preporučuje se korištenje zubne paste u količini ekvivalentnoj veličini zrna riže, dok djeca u dobi od tri do šest godina ne bi smjela četkati zube količinom paste većom od zrna graška.

“Fluor je jedan od glavnih čimbenika koji utječu na smanjenje učestalosti i ozbiljnosti zubnog karijesa u Sjedinjenim Američkim Državama”, navodi CDC i upozorava da djeca ne bi smjela koristiti pastu koja sadrži fluor prije nego što navrše dvije godine.

U sklopu rezultata ovog istraživanja, navodi se da “korištenje prevelike količine fluora dok se zubi još razvijaju može rezultirati vidljivim promjenama u strukturi cakline”.

Osim toga, rezultati koje je predstavio tim liječnika i stomatologa, pokazuju da 80 posto djece počinje prati zube kasnije nego što je preporučeno. Prema CDC-u, roditelji bi trebali početi četkati zube djeci već kad im izbije prvi zub, najčešće u dobi od oko šest mjeseci, a prvi pregled kod stomatologa preporučuje se u dobi od godine dana.

“Fluor je odličan za zdravlje dječjih zubi, ali treba ga pažljivo koristiti”, kazala je za ABC7 stomatologinja dr. Mary Hayes.

“Ne želite da ga jedu kao hranu. Roditelji imaju ključnu ulogu i trebaju biti zaduženi za četkicu za zube i zubnu pastu”, dodala je.

Pročitajte više