Djeca razvijaju motoričke vještine u dva smjera. Uloga roditelja je izuzetno važna

Foto: Shutterstock

NAKON velikih prekretnica u obliku trudova, porođaja, borbe s pelenama i nespavanjem, kao i ostalim izvorima velikog stresa za roditelje, na red dolaze prekretnice u razvoju mališana.

„Moja kći je sama podigla glavu”, „Moj sin je napravio prve korake” i slično samo su neki od komentara koji se mogu čuti u razgovorima između uzbuđenih majki.

Sasvim je normalno biti ponosan na postignuća svoje djece i aktivno ih poticati, od njihovih prvih pokreta do faza ranog djetinjstva, vrtića i predškolske dobi. Različite motoričke vještine zbilja predstavljaju važne prekretnice. Dijete koristi i razvija svoj mozak, živčani sustav i mišiće koji rade zajedno, a pokreti se dijele u 2 skupine: grubu i finu motoriku, kako piše stranica Family Education.

Što su vještine grube motorike?

Vještine grube motorike su fizičke vještine koje formiraju velike mišiće za obavljanje svakodnevnih pokreta. Razvijaju se pomoću cijelog tijela i ključni su dio razvoja djeteta.

Uključuju koordinaciju ruku i očiju i zahtijevaju motoričko planiranje - dijete mora razmisliti o tome što će učiniti i onda to izvesti.

Što se može nazvati grubom motoričkom vještinom? Pomicanje vrata, mahanje rukama i nogama, hodanje, trčanje, udaranje, skakanje, sjedenje, bacanje ili podizanje.

Zašto su vještine grube motorike važne?

Vještine grube motorike ključne su za razvoj i dobrobit vašeg djeteta, one su važne razvojne prekretnice koje su potrebne za svakodnevne aktivnosti. Grube motoričke vještine djetetu pomažu u razvoju, čine ga fleksibilnijim, okretnijim i svjesnijim vlastitog tijela.

Svjesnost o tijelu kod djeteta važan je dio tjelesne koordinacije i mogućnosti mirne i sretne interakcije s drugima. Društvena interakcija zahtijeva osnovne grube motoričke vještine.

Gruba motorika je odskočna daska za razvoj fine motorike.

Što su vještine fine motorike?

Vještine fine motorike dodatno izgrađuju koordinaciju ruku i očiju i motoričko planiranje. One uključuju složenije aktivnosti i pokrete koji zahtijevaju preciznost i obično uključuju male mišiće, na primjer pomicanje prstiju, ruku ili očiju. Hvatanje rukom, žvakanje, crtanje ili pisanje neke su od tih vještina.

Sposobnosti fine motorike ovisne su o gruboj motorici i trebaju se razvijati uz njih, iako koriste različite dijelove mozga.

Prekretnice u razvoju djeteta

Ne uspoređujte svoje dijete s drugom djecom. Djeca razvijaju motoričke sposobnosti vlastitim tempom.

Svako dijete je drugačije i razvijat će se u svom ritmu. Ovladavanje raznim motoričkim vještinama zahtijeva više od samih mišića i sposobnosti tijela da ih izvede. Djetetu je pored svega potrebno i samopouzdanje, a njegov razvoj odvija se postepeno i zahtijeva vrijeme.

Najbolje što roditelji mogu učiniti je nježno poticati svoju djecu i stvarati sigurna okruženja u kojima mogu opušteno i slobodno razvijati te vještine.

Pročitajte više