Djeca šangajskih čistača pametnija su od djece visokoobrazovanih Britanaca i Amerikanaca

Foto: 123rf

NEDAVNIM istraživanjem otkriveno je da djeca visokoobrazovanih stanovnika SAD-a i Velike Britanije imaju lošije rezultate na testovima iz matematike u odnosu na svoje vršnjake iz Šangaja čiji roditelji rade kao čistači.

Radi se o dijelu globalnog istraživanja Pisa koju je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj prvi put objavila krajem 2013. godine.

OECD je proveo istraživanje koje je pokazalo da su šangajski mališani čiji su roditelji čistači daleko bolji matematičari od djece visokoobrazovanih Britanaca i Amerikanaca. Promatrane su matematičke sposobnosti vršnjaka, a analitičari OECD-a smatraju da su najmlađi Amerikanci i Britanci zabilježili vrlo loše rezultate u odnosu na mališane iz mnogih drugih zemalja.

"U SAD-u i Velikoj Britaniji djeca čiji su roditelji visokoobrazovani nisu ostvarila dobre rezultate u matematici ni u odnosu na svoje vršnjake iz drugih država. "Ondje, gdje su profesionalci među najbolje plaćenima na svijetu, njihova djeca nemaju rezultate kao što imaju djeca profesionalaca u drugim zemljama", ističe se. Britanska i američka djeca nisu imala dobre rezultate ni u odnosu na mališane iz Šangaja, Kine i Singapura čiji se roditelji bave fizičkim poslovima", navodi se u priopćenju.

U istraživanju je zaključeno kako je očito da postoji velika veza između roditeljskoga zanimanja i uspjeha učenika, ali i da rezultat pokazuje "da je moguće djeci radnika u tvornicama pružiti jednake visokokvalitetne obrazovne prilike u kojima uživaju djeca liječnika i pravnika".

Pročitajte više