Dječak (12) se opekao na opasnu biljku koja se može naći i u Hrvatskoj

Foto: Shutterstock

KIMBERLEY Walker (48) poslala je važno upozorenje nakon što se njezin sin opekao na najopasniju biljku u Velikoj Britaniji. 12-godišnji dječak uopće nije bio svjestan ozljede dok se idućeg jutra nije probudio i vidio bolnu opeklinu na svojoj ruci. 

Walker je na Facebooku objavila da je njezin sin dodirnuo gigantski svinjski korov koji se nalazio uz igralište u Staffordshireu, gdje je bio s prijateljima.

Čim joj je sin idućeg jutra pokazao opeklinu, pojurila je s njim na hitnu, ali ondje su joj rekli da se opekao na koprivu. Nakon toga su se na licu dječaka pojavile još tri opekline pa je završio u Sveučilišnoj bolnici Royal Stoke. 

Liječnici su joj rekli da gigantski svinjski korov uzrokuje opekline koje mogu ostaviti ožiljke, kao i da može uzrokovati sljepoću.

"Prošli utorak smo bili kod plastičnog kirurga. Misli da će jedna opeklina zacijeliti, ali druga je dublja. Dao nam je mast koja se nanosi dva puta tjedno pa ćemo se ponovno konzultirati", tvrdi Walker.

"Šokirala sam se da kontakt s jednom biljkom može imati takve posljedice. Već sedam tjedana ima ožiljak, koji možda nikada neće nestati, osim ako se ne operira", dodaje zabrinuta majka.

Gigantski svinjski korov je naizgled bezopasna biljka koja izaziva reakciju kada dođe u dodir s ljudskom kožom. Porijeklom je iz Kavkaza i središnje Azije, a zabilježena je i u Sloveniji, Bosni i Hercegovini (u okolici Sarajeva), dok je u Republici Hrvatskoj 2009. pronađen u Međimurju, na obali rijeke Mure. 2014. biljka je zabilježena i na dvije lokacije u Radoboju kod Krapine.

Pročitajte više