Dječja psihologinja dijeli ključ odgoja uspješne djece

Foto: Pexels

ZA većinu zaposlenih roditelja balansiranje između posla i potrebe da provedu više vremena s djecom može biti stalna i stresna borba. Ali možete prestati brojati sate i minute koje provodite na poslu umjesto kod kuće, kaže dječja psihologinja Tovah Klein.

"Kvaliteta vremena koje provodite sa svojom djecom važnija je od kvantitete - i to je ključ budućeg uspjeha vašeg djeteta", kaže dr. Klein.

Istraživanja to potvrđuju: ne postoji korelacija između vremena koje roditelji provode s djecom u dobi od 3 do 11 godina i uspjeha te djece kasnije u životu, pokazalo je istraživanje iz 2015. objavljeno u Journal of Marriage and Family.

Imajući to na umu, usredotočite se na izgradnju značajnih veza sa svojom djecom tijekom vremena koje provodite s njima, poručuje Klein. "To je ključno da izrastu u samouvjerene i motivirane odrasle osobe."

U nastavku donosimo još tri savjeta ove psihologinje.

Pronađite sitnice koje će povećati kvalitetu vremena koje provodite s djetetom

"Ako tijekom dana imate samo pola sata za svoje dijete, to može biti maženje kad se probudi. Možete i organizirati zajedničke večere i tada pitati dijete kako je provelo dan", istaknula je.

Manje može biti više

Prema Klein, ne morate uvijek ići na izlet ili organizirati neku posebnu aktivnost. 

"Za djecu uvijek vrijedi manje je više. Ona samo žele biti s vama. Žele sjediti u vašem krilu i čitati knjigu ili se igrati loptom. Planiranje velikog dana može dodatno opteretiti i vas i dijete te vas u konačnici odvući od interakcije koja jača emocionalnu povezanost", pojasnila je.

Pazite na ponašanje djeteta

Ako djeca ne provode dovoljno vremena s vama, dat će vam to do znanja svojim postupcima. Kod mlađe djece to može značiti češće izljeve bijesa, bacanje igračaka te udaranje roditelja ili braće i sestara. Ponekad bi se djeca mogla jednostavno povući ako ne osjećaju da im roditelji posvećuju dovoljno pažnje.

Ti znakovi mogu se pojaviti čak i kada ste kod kuće, a to znači da niste prisutni tijekom vremena koje provodite s djecom. Najveći krivac za to je vaš telefon.

"Moramo biti svjesni da gledanje u telefone smanjuje povezanost i kvalitetu odnosa između roditelja i djeteta. Pokušajte uzeti slobodan dan barem vikendom i dati djetetu do znanja da ste tu i da mislite na njega", poručila je.

Pročitajte više