Djetetu nedostaje samopouzdanja? Evo znakova po kojima to možemo prepoznati

Foto: Shutterstock

SAMOPOUZDANJE djeteta jedna je od vrlo važnih stvari koja utječe na njegov rast i razvoj. Iako se na njemu radi, ponekad zbog određenih razloga djetetu može nedostajati samopouzdanja. Mnogi roditelji često ne znaju prepoznati da njihovom djetetu nedostaje samopouzdanja pa rješenje traže na pogrešnim mjestima. No kako to zapravo prepoznati? Psiholozi tvrde da određeni znakovi koji ukazuju na nedostatak samopouzdanja kod djeteta ipak postoje.

Jedan od najjasnijih znakova da našem djetetu nedostaje samopouzdanja jest činjenica da se ne zna nositi s kritikama. Sasvim je uobičajeno da ćemo svi mi u životu ponekad dobiti određenu kritiku, bilo da je to kritika od naših poslodavaca na poslu, prijatelja ili bračnih partnera. S druge strane, ako ne znamo primiti kritiku, moglo bi se raditi o nedostatku samopouzdanja. Ista je stvar i s djecom.

Osim teškog prihvaćanja kritike, dijete kojem nedostaje samopouzdanja često je sklono samokritiziranju. Ponekad roditelj može primijetiti da je njegovo dijete samokritično, ali u nekim se slučajevima to ne događa toliko očito. Bez obzira na to što je određena doza negativnosti sasvim uobičajena, naprimjer u tinejdžerskim godinama, mala djeca također su podložna samokritiziranju i tada bi to mogao biti znak niskog samopouzdanja.

Još jedan od znakova da djetetu nedostaje samopouzdanja, iako na prvu to mnogi nikada ne bi rekli, jest maltretiranje vršnjaka. Psiholozi tvrde kako se za nasilnike često misli da "pucaju" od samopouzdanja, ali zapravo je istina potpuno drugačija. Naime, mnoga djeca ponašaju se tako kako bi sakrila nesigurnost i manjak samopouzdanja.

Pročitajte više