"Događa se u sekundi": Mama dijeli upozorenje nakon što je njen sin progutao magnete

MNOGI roditelji nisu svjesni opasnosti koje vrebaju djecu. Jessica MacNair prestravila se kada je zavirila u usta svog četverogodišnjeg sina i u njima vidjela magnete zalijepljene za grlo. 

"To se može dogoditi svakom i događa se u sekundi", rekla je MacNair za Today.

Ova majka je uočila da nedostaje set magneta u obliku kuglica i nije dugo trebalo da shvati da ih je progutao njezin sin Peyton. Zahvaljujući odgledanoj epizodi Uvoda u anatomiju, znala je da odmah mora krenuti na hitnu.

"Dva magneta sam vidjela u grlu i znala da postoji šansa da ih je progutao više", dodala je.

Kada je stigla na hitnu, liječnici su joj otkrili da je dječak progutao ukupno 27 magneta. Njih 25 već je bilo u želucu, a dva su se pričvrstila za grlo. Tim je odmah reagirao, znajući da će dječak trebati operaciju ako magneti dođu do njegovih crijeva.

"Ovi magneti, iako su sitni, mogu biti zaista snažni. Veličina nema veze s njihovom snagom. Jako se privlače. Mogu napraviti rupu u crijevu i to je najgori mogući scenarij", pojašnjava dr. Michael Foreman. 

Foreman poziva roditelje da odvedu djecu na hitnu ako sumnjaju na to da su progutala magnet. Ističe i da vidi porast broja djece kojoj se to događa.

"Imamo tri puta više slučajeva, čak 3000 godišnje. Inače je malo hitnih stanja u pedijatrijskoj gastroenterologiji, a ovo je jedno od njih", upozorava.

Peytonu je uklonjeno svih 27 magneta. Osim grlobolje sljedećeg dana, rekao je da se osjeća odlično. Jessica će nada da će njihova priča biti upozorenje drugima.

"Roditelji i dalje djeci kupuju magnete za igru. Znam da mogu biti zabavni, i ja sam se s njima igrala. No većina ne shvaća opasnost koja vreba uslijed gutanja magneta. Čak i ako se radi o jednom ili dva magneta, priča može imati užasan kraj", zaključila je.

Pročitajte više