Dogovorite se same sa sobom: Jeste li žene ili roboti?

Foto: Index

SVIJET stvarno neće (ne)stati ako uzmeš malo vremena za sebe. 

 
Vratite se u sjećanje na primjerice prošli vikend. Subota je,  jutro za poželjeti, sunčeve zrake nagovještavaju prekrasan dan. A ti, što činiš?  U glavi već radiš planove što sve trebaš napraviti, pospremiti, skuhati, peglati, ići u nabavku.  Milijun misli roje ti se po glavi i ne znaš što bi prije od silnih obaveza. Ali znaš što?  Ne moraš ništa. Od svega toga ne moraš ništa. Jer ništa se neće dogoditi ako uzmeš malo vremena za sebe.  Predah od svakodnevnog rintanja, nakuhavanja i brige za druge. Stani, sjedni u miru, popij kavu,  taj nered oko tebe neće nigdje pobjeći.  Opusti se,  sa svakim gutljajem kave neka u tebe uđe mir. Zaboravi na stres, žurbu, pritisak.   To radiš jedino ti samoj sebi. Nitko te na to ne prisiljava, niti tjera da moraš obaviti sve te silne obaveze. Ti si ta koja si zadaješ takav luđački tempo. A znaš i sama da sve može sporije, lakše i opuštenije.

Sve se može napraviti bez strke i s nekim u društvu. Nisi sama, vjerojatno imaš nekog,  npr. partnera,  ili djecu ili roditelje.  Nisu oni tu samo da ti uljepšaju prostor već da ti pomažu u tvojim svakodnevnim obavezama. 
 
I zato se ne uzrujavaj ako ujutro u miru piješ kavu kraj njihovih razbacanih tenisica, tanjura od sinoć ili  desetak čaša sa strane.  Imaš puno pravo  da to ignoriraš i uzmeš vremena za sebe.

Vremena kako bi napunila baterije i kako bi bila opuštenija, sretnija.  Nisi robot, ništa ne moraš.
 
Djeci sigurno neće nedostajati ništa 

Tvojoj djeci neće smetati što stvari nisu taj čas na mjestu, niti što tih par tanjura nije oprano.Neće im smetati niti to što nisi  ispeglala tu jednu mašinu veša. Oni to niti ne vide, ne doživljavaju.  Ti si ta kojoj najviše smeta.  Ali isto tako moraš znati, ako pregoriš,  tek onda nećeš moći ništa. Zato uzmi prije podne za sebe  ili čak i cijeli dan, vikend.  Uživaj,  opusti se. Prošetaj se s djecom, ostavi nered.  Ona će biti zadovoljnija kada tebe vide sretnu i kada vrijeme  provodiš s njima nego da u svakom trenutku imaju savršeno čist stan.  Prošećite se parkovima u ovo prekrasno vrijeme, dok je sunce tako darežljivo prema nama ovih dana. Ili kroz šumu, ili jednostavno  obična šetnja gradom može učiniti čuda. Najlakše se zatvoriti u kuću i čistiti. Ili djeca pred kompjuterom i igrice, televizorom  i tome slično.  Zajednički provedeno vrijeme nema cijene i to je ono što se ne može kupiti, ono što  je najveći dar.  Biti  aktivno uključen u  igru s djecom, ili dublji razgovor ako su već veći klinci, tinejdžeri. Jednostavno radi ono što te veseli, ono u čemu najviše uživaš.
 

 

Zašto ne bi otišla na kavu s frendicom,  ispričale se o stvarima koje ne stignete preko tjedna. Ili zašto ne bi otišla na frizuru, uredila si nokte? Učinila nešto baš za sebe. Jer znaš dobro i sama koliko se daješ obitelji, drugima. Vrijeme je da učiniš nešto  za svoju dušu.  Glavno je da je to nešto što te veseli. Pa iako sjedenje  u parku na Zrinjevcu ili Gornjem gradu. Opusti se, dopusti da te obuzme mir, spokojstvo.   Dotjeraj se i uživaj u sebi. Ti to zaslužuješ. Više nego itko. Baš Ti.  I ne moraš se zato osjećati loše, jer nisi napravila sve stvari s popisa kojeg si imala u glavi.  Ti si samo žena koja zaslužuje malo vremena i za sebe.  
 
Svaki dan kada dođeš s posla primiš se kuhače, nakuhavaš jela koja tvoji najdraži vole.  Pa onda pereš suđe, čistiš kuhinju, uhvatiš se peglanja, sređivanja, i već je ponoć. I tako svaki dan. Ali danas to ne moraš.  Naručite pizzu, klinci će biti oduševljeni.  Koliko god ti kuhala zdravo i fino pizza je uvijek među najdražom hranom djece.  Nek se i danas počaste njome,  ne moraš kuhati.  

Trudiš se  svakome ugoditi s hranom, postavljaš stol, uređuješ, ali ne primjećuju to oni baš previše.  Oni pojedu i odu, a tvoj trud je trajao satima.   Klinci najviše vole  da si ti sretna. Žele te vidjeti nasmiješenu i sretnu. Samo onda su i oni sretni.  Zašto im to ne bi priuštila?  

Pročitajte više