Doktorica Nada Vidović Živanović otvoreno o cjepivima u Hrvatskoj

Foto: 123rf
 
 
VELIKI uspjeh nauke i medicine, problemi koji nastaju u nekom postotku kao i kod drugih medicinskih postupaka. Nijedan pripravak sa ljekovitim djelovanjem nije jednak za sve ljude pa tako ni cijepljenje nije jednako za svu djecu ali nema djeteta koje se ne smije baš ništa cijepiti. Obavezna cijepljenja su za većinu djece bez komplikacija i u velikom broju zaštitna od tih zaraznih bolesti. Nikad kod sve djece. Dakle liječnik ili nadležni pedijatar moraju procijeniti koje dijete može imati vise štete nego koristi. Naravno da je moguće da dijete bude u inkubaciji neke bolesti, a da se to ne vidi i da sa cijepljenjem bolest izbije, možda i jače nego bez cijepljenja. Propisi su dosta prilagodljivi i moguće je dijete cijepiti u najboljoj njegovoj fazi.
 
Postoje i komplikacija cijepljenja zbog cjepiva i podloge na kojoj je cjepivo, ili zbog imunološkog odgovora svakog djeteta. Kroz dugogodišnji staž nisam stekla stav protiv cijepljenja, ali moj oprez je sigurno iznad prosječnog. Svakako mislim da je potrebno štititi društvo kao cjelinu, ali i interese svakog pojedinačnog djeteta. Postoji više metoda zaštite pa u slučaju da se odustane od cijepljenja pametno je štititi se na drugi način. Roditelj mora znati da se svake godine donosi plan cijepljenja koji ga obavezuje kao i liječnički tim . Roditelji i cjepitelj su odgovorni za zdravlje djeteta i najbolje je da se dogovore što je najbolje za pojedino dijete, a u skladu sa propisima.
 
Nije jasno tko snosi odgovornost ako se dijete razboli od zarazne bolesti protiv koje se nije cijepio dijete pa zbog nemara nastaje šteta ili dijete umre. Svakako problemi nikad neće biti do kraja riješeni za svu djecu. Prvo je ne škoditi pa onda tražiti najbolju moguću opciju. Obiteljska povijest cijepljenja je također važna. Dobro je da se sve uočene promjene na fizičkom i psihičkom planu evidentiraju unutar duljeg razdoblja, ne samo tri dana. Za društvo je cijepljenje nezamjenjivo, ali nije za pojedinca. Mnogo je veća korist sveukupno nego što smo svjesni, a nije ni tako jednostavno kako se misli. Postoje metode koje mogu ublažiti nuspojave. Mišljenja sam da cijepiti treba uz stalni oprez i što više informacija, za svako  dijete. 
 
Doktorica Nada Vidović Živanović, pedijatar u mirovini
 
 

 

Pročitajte više