Dolazi seka ili braco, a starije dijete to ne prihvaća! Što učiniti?

Foto: 123rf

NOVA beba je razlog za slavlje ali… Iako se sigurno na razne načine trudite pripremiti vaše prvorođeno dijete na rođenje brace ili seke većina roditelja susretne s problemom ljubomore kod djeteta.

Kada se u obitelji rodi drugo dijete uglavnom se pozornost odraslih ukućana poklanja novoj bebi. Djeca različito reagiraju, vraćaju se u dob kada su i oni sami bili bebe (zanovijetaju, mokre u krevet, imaju napadaje bijesa, neposlušnost…).

Zapravo bi bilo i neobično i čak zabrinjavajuće da dijete u toj dobi ne bude ljubomorno. Takvo ponašanje za djecu od 18 mjeseci do 6 – 7 godina potpuno je tipično. Starija djeca izražavaju ljubomoru dok imaju priliku gledati kako se mama brine oko bebe (a prije je samo za njih) što je njima okidač jer se bore na sve načine da vrate pažnju samo na sebe. To može uzrokovati izraženu promjenu ponašanja. Starije dijete novonastalu situaciju doživljava kao uskraćivanje roditeljske ljubavi i pažnje.

Roditelji trebaju prihvatiti da je ljubomorno dijete normalna stvar, dok bi odsustvo iste moglo ukazivati na probleme u obitelji. Važno je shvatiti da starije dijete još ne percipira razliku između bebe i sebe pa ukoliko sva pažnja bude usmjerena na bebu starije dijete neće birati sredstva da pridobije pažnju.

Stara rutina je prekinuta, dijete je vjerojatno naviknuto na određeni tijek događanja u svojoj svakodnevnici prije nego je nova beba došla i sada je to prekinuto, djetetu izaziva ljubomoru jer je bilo naviknuto na drugačiju rutinu. Bebe ne moraju prestati plakati ili raditi buku, to se može činiti nepošteno da beba npr. može plakati cijelu noć a on sve to vrijeme mora biti mirno. Nove bebe također, gosti i rodbina obasipaju novim igračkama što starijem djetetu smeta. Govore kako je beba slatka, a mogu zanemariti starije dijete.

Savjetujemo da pokušate neke od ovih metoda:

Budite realni i reci djetetu da se neće odmah igrati sa bebom, jer bi se mogao razočarati.

Tatin doprinos čini razliku. Uz tatin angažman i obiteljsko zajedništvo može sve puno bezbolnije proći.

Obratite pažnju na prijatelje koji imaju malu bebu, neka se „starije“ dijete upozna s njima, a vi mu pokušajte „približiti“ bebu.

Dogovorite se sa suprugom da kada se vi bavite s bebom, da se on igra sa starijim djetetom ili obrnuto.

Pokažite mu slike ili video zapise kad je on bio beba i objasnite kako ni on ili ona nisu znali hodati, pričati i da ste im mijenjali pelene i kako su malo po malo uz maminu pomoć sve naučili.

Koristite lijepe nadimke za oba djeteta, važno je da ne pomiješate kome ste dali koji nadimak.

Ukoliko dijete spava s vama, nemojte ga seliti iz sobe neposredno prije dolaska novog člana. Učinite to barem koji mjesec prije dolaska bebe.

Nekoliko mjeseci prije poroda maknite igračke koje je dijete preraslo, a koje planirate dati bebi jer se samo može dodatno buniti jer dajete njegove igračke.

Pronađite dovoljno vremena za oba djeteta, a ukoliko vam je potrebna pomoć ne ustručavajte se tražiti pomoć od obitelji ili rodbine.

Mlađem djetetu će svakako biti potrebna veća briga, ali uz dobru organizaciju sve je moguće.

Budite uvjereni da su ti osjećaji prirodni, sa strpljenjem, ljubavlju, i suosjećanjem možete pomoći svome djetetu u prevladavanju takvih osjećaja. 

Pročitajte više