Domaće lizalice za ublažavanje trudničkih mučnina

Foto: Instagram

ONE možda jesu dobar znak i možda jesu tipična trudnička boljka, ali što god pozitivno rekli o jutarnjim mučninama, žene koje ih imaju sigurno o njima neće razmišljati sa smiješkom.

Ali postoji način da se jutarnje mučnine ipak ublaže, a uz slane kreker koji se savjetuju za lagano grickanje kojima se odagnava mučnina, postoje namirnice koje će taj mučan osjećaj još više ublažiti. A za njih ne trebate potezati do specijaliziranih trgovina ni trošiti puno novca, kad svoj slatki lijek možete napraviti i kod kuće.

Donosimo vam zato recept za ukusne lizalice čija će četiri sastojka ublažiti mučninu i smiriti želudac.

Za 6-8 lizalica trebat će vam:


1/4 šalice jabučnog octa
1/4 šalice listova mente
pola šalice meda
1/4 žličice đumbira u prahu

Đumbir je već dugo poznat kao namirnica koja ublažava sve želučane i probavne tegobe, zbog čega se već dugo savjetuje upravo trudnicama s mučninama jer on, između ostalog, pomaže neutralizirati kiselinu želuca i opustiti ga, čime se smiruje i mučnina.

Menta također pomaže kod ublažavanja ovih trudničkih simptoma i uz to daje osvježavajuć okus, a i miris mente uvelike pomaže smirivanju želudca.

Možda zvuči suludo, ali i jabučni ocat ima slično svojstvo, osim što je njega nekako nezamislivo popiti kad vam je muka, zar ne?

Tu zato nastupa i med koji će ovim lizalicama dati finu slatkoću, ublažiti kiselost octa te sve lijepo i zdravo "zalijepiti".

Priprema:

U blender prvo stavite listove mente i ocat te miksajte dok se listovi ne usitne. Mješavinu potom prebacite u malu zdjelicu, dodajte med i đumbir te sve kratko kuhajte na laganoj vatri, uz stalno miješanje. Bilo bi idealno kad biste imali termometar jer bi temperatura trebala doseći 300 stupnjeva, ali ako ga nemate, možete se poslužiti ovim trikom. Prinesite štednjaku posudu s hladnom vodom i u nju malo kapnite smjesu koju kuhate. Ako se ona stvrdne u dodiru s hladnom vodom, smjesa za lizaljke je gotova.

Sljedeći je korak oblikovanje. Ako imate kalupe za lizalice, iskoristite ih, i ne zaboravite štapiće, a ako ih nemate, jednostavno polegnite štapiće na malo masnog papira pa žlicom vadite smjesu i kapajte jedan vrh štapića. Ponovite radnju dok niste napravili sve lizalice te ih ostavite da se hlade i stvrdnjavaju na sobnoj temperaturi.

Lizalice je najbolje pohraniti na hladnom, jer će na sobnoj temperaturi biti malo mekše i ljepljivije.

Kušajte ih kad vas spopadne mučnina.

Pročitajte više