Dvije bebe hranjene veganskom formulom završile u bolnici. Evo što morate znati

Foto: 123RF

PROŠLOG mjeseca u roku od pet dana dvoje novorođenčadi je primljeno na intenzivnu njegu u dječjoj bolnici Nemours/Alfred I. duPont u Wilmingtonu.

Oboje su hranjeni "veganskim adaptiranim mlijekom" koje su roditelji sami napravili kod kuće. Djeca su patila od hipokalcemije, odnosno preniske razine kalcija u krvi, te su u bolnicu zaprimljena s problemima srčanog i živčanog sustava uzrokovanima prehrambenim deficitom, rekli su bolnički službenici.

Jedno je dojenče u međuvremenu pušteno iz bolnice, ali drugo je imalo ozbiljne abnormalnosti elektrolita i pretrpjelo je srčani zastoj, što je dovelo do oštećenja mozga, rekla je Nicole Fragale, voditeljica u Dječjem zdravstvenom sustavu Nemoursa. Ta se beba još uvijek oporavlja u bolnici, ali više nije na odjelu intenzivne njege.

Iako su takvi slučajevi rijetki, Fragale ističe da je vrlo zabrinjavajuće što su se u roku od tjedan dana pojavila čak dva ista slučaja. Kako je ona objasnila, nije problem u veganskom adaptiranom mlijeku, odnosno formuli, nego u činjenici da su je roditelji odlučili napraviti kod kuće te su tako riskirali živote djece.

"Ne mislim da su to bila namjerna zanemarivanja. Bilo je to samo čisto nepoznavanje prehrane i onoga što je prikladno za dojenče", smatra ona.

Nadalje, priznaje da je i sama naišla na "izuzetno zabrinjavajuće" internetske recepte za dječje formule koji uključuju nepasterizirano mlijeko, proteinske praške i dodatke vitamina i minerala namijenjene odraslima.

Prehrambene potrebe djeteta vrlo su specifične, pa Američka akademija za pedijatriju i Uprava za hranu i lijekove upozoravaju da se ne koristi domaća adaptirana mliječna hrana za dojenčad jer bi mogla sadržavati premalo ili previše određenih vitamina i minerala. U ranije spomenutim slučajevima u formulama su nedostajali kalcij i vitamin D, rekla je Fragale.

Lakši oblici hipokalcemije mogu se liječiti davanjem oralnih doza kalcija i vitamina D, ali teži slučajevi zahtijevaju intravensku zamjenu, rekla je dr. Meg Frizzola, šefica pedijatrijske intenzivne njege i predsjedateljica pedijatrije u Dječjem zdravstvenom sustavu Nemours.

Kalcij je potreban da bi srce i ostali mišići radili pravilno. Kad beba doživi srčani zastoj, često je teško znati opseg neurološke ozljede i kako će se dijete oporaviti, rekla je Frizzola.

Odgajanje veganske bebe

Pomno planirana veganska prehrana može biti zdrava i prikladna za sve faze života, uključujući dojenačku fazu i djetinjstvo, prema Akademiji za prehranu i dijetetiku. Odnosno, vaša beba može biti potpuno zdrava i ako je hranite isključivo namirnicama biljnog podrijetla. No u tom slučaju Fragale savjetuje započeti prehranu s majčinim mlijekom koje naziva savršenom mješavinom vitamina, minerala i makronutrijenata poput proteina, masti i ugljikohidrata. 

Za one koji ne doje, jedina je opcija formula od soje. No važno je znati da roditelji ne bi trebali miješati tu formulu - koja je oblikovana tako da oponaša majčino mlijeko - sa sojinim mlijekom, koje ne pruža optimalne hranjive sastojke za rast i razvoj djeteta, upozorila je Fragale. 

Mlijeko na biljnoj bazi može se davati djeci koja imaju najmanje jednu godinu, dodala je.

Prilikom uvođenja čvrste hrane roditelji bi se trebali usredotočiti na izvore proteina, vodeći računa da dijete konzumira raznolike žitarice, mahunarke, orašaste plodove i tofu. Trebaju paziti i na unos vitamina B12 i D, kalcija, željeza, proteina i prehrambenih vlakana, savjetuju iz Akademije za prehranu i dijetetiku. Možda će biti potrebni i multivitamini.

Ovo sve je iznimno važno jer su ranije zabilježeni slučajevi teško pothranjene djece, pa čak i djece koja su umrla nakon što su ih roditelji hranili veganskim namirnicama neprikladnima za njihove potrebe, piše Today.

Pročitajte više