Dvogodišnjak pao u komu nakon što ga je ugrizao krpelj

Foto: Facebook

OBITELJ Oblisk za drugi rođendan sina Jacksona dobila je najbolji mogući dar. Njihov sinčić se probudio iz kome nakon četiri dana.

Naime, Jackson se zarazio pjegavim tifusom Rocky Mountain, rijetkom, a ponekad i smrtonosnom bolešću, nakon što ga je dva tjedna prije ugrizao krpelj. Nekoliko tjedana bio je u teškim bolovima, a sada je iz bolnice prebačen u rehabilitacijski centar.

Dječak se 16. svibnja igrao s ocem i djedom u parku blizu njihovog doma u Kentuckyju. Kad su se vratili doma, roditelji su na Jacksonovom vratu uočili krpelja i odmah ga uklonili.

“Izvadili smo ga i nastavili dalje. Nismo mislili da se nešto događa”, rekla je dječakova mama Kayla Oblisk.

Međutim, u roku od tri dana, tijelo dvogodišnjaka je bilo prekriveno svijetlo ružičastim mrljama i dobio je vrućicu. Kayla ga je odvela pedijatru koji je dijagnosticirao osip i poslao ga doma. No, iscrpljeni dječak je plakao bez prestanka. 

“Nije htio ustati, jesti, ni piti. Kada bismo ga dotaknuli, vrištao je”, prisjetila se Kayla.

Liječnici su pokušali liječiti osip, ali bez učinka pa su ga 27. svibnja hospitalizirali. Tada mu je dijagnosticiran pjegavi tifus Rocky Mountain, bolest koja je toliko rijetka da se događa tek u jednom od 20 tisuća slučajeva ugriza krpelja. 

“Jackson je pao u komu. Nije mogao otvoriti oči koliko je bio natečen. To je najgora stvar koja mi se kao roditelju ikad dogodila”, kaže majka.

Jackson se iz kome probudio 31. svibnja. Tri dana kasnije i dalje nije govorio ni hodao, piše Washington Post, ali je bio pri svijesti. 

Njegovi roditelji sada upozoravaju da djecu zaštite sprejevima protiv kukaca.

“Krpelji se nalaze posvuda. Ako ga uklonite, a nema glavu, odmah posjetite liječnika. Moj je savjet da krpelja ne bacate, već spremite kako bi liječnici mogli provesti dodatne analize”, savjetuje Kayla i dodaje da liječnike posjetite čim posumnjate da nešto nije u redu jer ne postoji ništa snažnije od roditeljskog instinkta. 

Pročitajte više