Edukatorica s Harvarda: Očevi koji rade ove stvari odgojit će samouvjerene kćeri

Foto: Pexels

ŠKOLSKA savjetnica, edukatorica i trenerica roditeljstva s diplomom Harvarda Kimberly Wolf kaže da se često susreće s očevima koji se osjećaju izgubljeno kada je u pitanju odgoj kćeri. Mnogi od njih se pitaju trebaju li samo sjediti sa strane i sve prepustiti partnerici.

Upravo je to razlog zbog kojeg je Wolf veći dio svoje karijere provela pomažući očevima da poboljšaju svoje komunikacijske vještine, povećaju svoj roditeljski utjecaj i odgajaju pametne, samopouzdane i odlučne kćeri.

"Autoritativno roditeljstvo, koje uključuje pružanje podrške i usklađivanje s potrebama vaše djece, daje snažnu osnovu za vođenje smislenih razgovora. Cilj je razgovarati o važnim temama sa svojom kćeri, čuti njezina razmišljanja i ponuditi smjernice kad god je to moguće", tvrdi u tekstu za CNBC.

Istraživanja su pokazala da čak i mali trenuci povezanosti između kćeri i oca mogu imati koristi za odnos djeteta prema vlastitom tijelu, njegove romantične veze, mentalno zdravlje, odnos prema društvenim medijima i njegova akademska postignuća.

"Da biste pozitivno utjecali na svoju kćer, bit će potrebni bezbrojni razgovori. Nemojte odustajati čak ni ako vam se čini da ne uspijevate probiti led", napominje Wolf i navodi osam stvari koje savjetuje očevima koji žele odgojiti samouvjerene kćeri snažnog duha.

  1. Nemojte se prestrašiti neugodnih tema.
  2. Budite fizički prisutni.
  3. Stvorite trenutke povezanosti.
  4. Iskoristite slobodne trenutke za podučavanje kćeri, podijelite s njom svoje vrijednosti ili je pitajte za mišljenje o nekoj temi.
  5. Ponavljajte navike koje želite da ona usvoji.
  6. Ostavite mobitel dok provodite vrijeme s djetetom.
  7. Primijetite male stvari.
  8. Nemojte čekati vikend da biste se posvetili djetetu.

Pročitajte više