Elon Musk o videu u kojem par iznosi povlastice života bez djece: To je sjebano

Foto: EPA

"Nema djece, nema problema?" U to vjeruju DINK-ovi. Ako niste čuli za ovaj pojam, DINK je akronim koji označava parove s dvostrukim prihodima bez djece (engl. dual income, no kids), koji daju prednost svojim karijerama, osobnim željama i putovanjima u odnosu na osnivanje obitelji.

John Eringman i njegova zaručnica, Paige, redovito se susreću s pitanjem kada planiraju proširiti svoju obitelj, ali oni to uopće ne planiraju. Štoviše, u viralnom videu na TikToku komentirali su povlastice koje imaju zbog svog životnog stila koji ne uključuje djecu.

"Mi smo DINK-ovi, bavimo se snobističkim hobijima kao što su skijanje i golf. Već planiramo odmor u Europi sljedeće godine", rekao je 28-godišnji Eringman.

@johnefinance In our DINK era 💅 #dinks ♬ original sound - Johnefinance | John Eringman

Svoj odgovor na Eringmanov video na X-u dao je i 52-godišnji Elon Musk, inače otac jedanaestero djece.

"Oni koji namjerno nemaju djecu su užasno nemoralni. Zahtijevaju zapravo da se tuđa djeca brinu o njima u starosti. To je sjebano", napisao je.

The Post je nakon toga kontaktirao Eringmana koji je Muskov stav opisao kao "pomalo čudan".

"To što kaže, ne može biti dalje od istine. DINK-ovi su najzdraviji i najbogatiji ljudi u današnjem društvu. Imamo novca za ulaganje u vrhunsku zdravstvenu skrb, ali što je najvažnije, imamo vremena za ulaganje u vlastito zdravlje. Svakodnevno vježbamo, prakticiramo svjesnost i zdravo se hranimo. DINK-ovi neće trebati tuđu djecu da se brinu o njima. Moći ćemo se brinuti sami o sebi", izjavio je.

Roditelji i DINK-ovi se obračunavaju na društvenim mrežama

Video je skupio više od 2.4 milijuna pregleda i potaknuo je virtualni obračun između roditelja i DINK-ova.

"Želim spavati i trošiti svoj novac na sebe. Ježim se od pomisli da nakon dugog dana na poslu dođem kući i moram brinuti za drugo biće", napisala je jedna žena koja se na svom profilu opisala kao "službeni DINK".

Druga je komentirala kako je došla do zaključka da bi je djeca "financijski uništila".

"Volim ulagati u svoj dom, ići na manikuru i injekcije botoksa te kupovati luksuzne proizvode za njegu kože. Uz djecu, to si ne bih mogla priuštiti", navela je.

@jennihillwrites I’ve crunched some numbers and come to the conclusion that kids would financially RUIN me. #childfree #childfreemath #childfreebychoice #richauntie #dinks ♬ Ain't No Mountain High Enough - Marvin Gaye & Tammi Terrell

I u Hrvatskoj je sve manje novorođene djece

Pad broja rođene djece demografski je trend u gotovo cijelom svijetu, a ne zaobilazi ni Hrvatsku. U 2022. godini rođeno je šest tisuća manje djece nego 2013., a samo je prošle godine, u odnosu na prethodnu, rođeno njih čak tri tisuće manje. U 2021. godini živorođeno je 36.508 djece, a ta je brojka naglo pala već sljedeće godine, i to za preko sedam posto. U 2022. godini živorođeno je 33.883 djece, dakle preko dvije tisuće manje. Do kraja srpnja ove godine rođeno je 18.480 djece. 

Milenijalci i pripadnici generacije Z ne odlučuju se tako olako za zasnivanje obitelji, a kao glavne razloge navode klimatske promjene, studentski dug i inflaciju.

Pročitajte više