Evo što izaziva neplodnost kod muškaraca i žena

Foto: 123RF

NEPLODNOST je stanje koje pogađa otprilike 15% parova širom svijeta. Prema pisanju Insidera, ovo su stvari koje trebate znati o tome koliko je neplodnost uobičajena, na koga sve utječe i koji čimbenici mogu biti odgovorni.

Čimbenici koji mogu izazvati neplodnost i kod muškaraca i kod žena

Prema stavu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (Center for Disease Control and Prevention – CDC) u 35% slučajeva neplodnost se dovodi u vezu s određenom kombinacijom čimbenika i kod muškaraca i kod žena. U nekim slučajevima nije poznat točan uzrok.

Poznato je, međutim, da postoje određena zdravstvena stanja, koja mogu doprinijeti neplodnosti, kao što su:

- Hormonski poremećaj i nepravilan rad hipofize, nadbubrežne žlijezde i hipotalamusa

- Dijabetes, cistične fibroze i autoimuni poremećaji

- Bolest male zdjelice

- Terapije za liječenje raka, poput kemoterapije i drugih zračenja.

Dodatni mogući čimbenici - muškarci

Istraživači procjenjuju da u oko 40% do 50% slučajeva razlog za neplodnost leži u muškarcu. Kod muškaraca, ključni čimbenici u određivanju plodnosti su kvaliteta i količina sperme. Visokokvalitetna sperma često se povezuje s visokom mobilnošću, odnosno sposobnošću spermatozoida plivati kroz vaginu, do grlića maternice i u jajovode gdje mogu oploditi jajne stanice. Količina je također važna – što je ima više, to je bolje.

Postoji mnogo načina kako se može umanjiti kvaliteta i količina sperme. Na primjer, aktivnosti i navike koje izlažu testise pritisku ili vrućini:

- Česta vožnja bicikla

- Često držanje laptopa u krilu

- Nošenje uske odjeće u predjelu prepona

- Česti odlazak u saunu ili provođenje vremena u jacuzziju

Tu je, naravno, i prehrana koja utječe na sveukupno mentalno i tjelesno zdravlje. Mnogi čimbenici povezani s nezdravim načinom života također su povezani s neplodnošću, a neki od njih su:

- Loša prehrana s niskim udjelom voća, povrća i hrane bogate vlaknima, prerađenim mesom, transmastima i mliječnim proizvodima s visokim udjelom masti

- Alkohol

- Pušenje

- Korištenje anaboličkih steroida koji stimuliraju rast mišića

- Pretilost i loša kondicija

- Kronični stres

- Nedovoljno sna

- Depresija.

Lijekovi također mogu doprinijeti povećanju neplodnosti. Među njima su lijekovi protiv raka prostate, testosteron, lijek za krvni tlak, lijek protiv gljivica, cimetidin – lijek koji se koristi za liječenje žgaravice i čira na želucu.

Osim tjelesnih i zdravstvenih poremećaja samih reproduktivnih organa, neka istraživanja pokazuju i da razni vanjski čimbenici mogu utjecati na neplodnost. Na primjer – bisfenol A, sumporov dioksid i ugljikov monoksid. Doduše, potrebno je provesti još istraživanja kako bi se shvatilo kako točno vanjski čimbenici mogu utjecati na neplodnost.

Čimbenici kod žena

Procjenjuje se da 12% žena između 15 i 44 godine u Americi ima problem s neplodnošću. Najčešći uzrok kod žena je nedovoljna ovulacija.

Postoji mnogo razloga zbog kojih žena možda ne ovulira, ali najčešći razlog je sindrom policističnih jajnika ili PCOS. PCOS znači da žene proizvode više androgena nego što je normalno, i to može spriječiti ovulaciju. PCOS je uzročnik čak 80% slučajeva neplodnosti povezanih s nedostatkom ovulacije.

Starost također može igrati ulogu u neplodnosti. Žene starije od 32 godine češće imaju probleme s ovulacijom, posebno ako duže čekaju ostati trudne.

Kao i kod muškaraca, tjelesno i mentalno zdravlje igra jako važnu ulogu.

- Loša prehrana. Istraživanja pokazuju da je prehrana bogata zasićenim mastima i šećerom povezana s problemom neplodnosti kod žena.

- Kronični stres. Nije jasno uzrokuje li sam stres neplodnost, ali istraživanja su pokazala da se stopa trudnoće kod žena povećavala sa smanjenjem razine stresa.

- Loš san ili poremećaj cirkadijalnog ritma – poput rada u noćnim smjenama, dokazano utječu na proizvodnju određenih važnih reproduktivnih hormona poput TSH (hormona koji potiče rad štitnjače) i prolaktina.

Medicinska stanja koja mogu utjecati na neplodnost:

- Endometrioza – nastaje kada lezije rastu s vanjske strane maternice i može izazvati jake bolove tijekom menstruacije. Procjenjuje se da 30% do 50% žena s endometriozom doživljava neplodnost.

- Oštećeni jajovodi

- Infekcije u vagini ili grliću maternice, kao što su HPV, gonoreja ili klamidija, mogu otežati opstanak sperme

- Smanjena rezerva jajnih ćelija - može se dogoditi u kasnim tridesetim ili četrdesetim godinama

- Funkcionalna amenoreja ili gubitak menstrualnog ciklusa – uslijed prekomjernog vježbanja, male tjelesne težine ili anoreksije

- Strukturalne nepravilnosti u maternici

- Celijakija

- Bolest štitnjače.

Kada se obratiti stručnjaku?

Parovi koji aktivno pokušavaju postati roditelji u 80% do 90% slučajeva uspješni su u prvoj godini, a 95% je šansa da će do trudnoće doći u roku od dvije godine.

Ako do trudnoće nije došlo nakon šest mjeseci aktivnog pokušavanja, posebno ako imate 35 godina ili više, trebali biste razmisliti o odlasku kod liječnika ili stručnjaka, jer bi to mogao biti znak neplodnosti.

Pročitajte više