Evo što sve moraju znati finski prvašići

Foto: EPA

Ruska blogerica Natalia Huhtaniemi već nekoliko godina živi u Finskoj. Ondje je prošla proces upisa djeteta u prvi razred i otkrila što prvašići moraju znati.

Djeca u Finskoj u prvi razred kreću kada napune sedam godina. Prije toga moraju pohađati pripremni razred koji nalikuje našim predškolama. U njemu se djeca kroz igru upoznaju sa slovima i brojevima te uče samostalnosti.

"Odgojitelji u vrtiću, gdje se polazi pripremni razred, obično surađuju s učiteljima iz područnih škola, pa predškolci posjećuju škole i ondje ih se uvodi u školski život", napisala je Huhtaniemi za portal Mel.

>> Upisi u 1. razred odvijaju se prvi put elektronički, evo što vas čeka

Roditelji budućeg prvašića u Finskoj moraju početkom siječnja podnijeti elektronički zahtjev za upis u prvi razred. U njemu moraju odabrati školu koja je najbliže domu te naznačiti predmet duhovnog obrazovanja koji će dijete pohađati. Nude se luteranstvo, katolicizam, islam ili etika.

"Početkom proljeća donosi se odluka o upisu djeteta u prvi razred, nakon čega se u školi održava orijentacijska priredba za buduće učenike i njihove roditelje. Traje jedan i pol do dva sata. Djeca i roditelji upoznaju se s učiteljima i nastavom", pojašnjava Huhtaniemi.

Budući prvašići obično znaju slova, ali ne znaju čitati

Razvoj djeteta prati se u pripremnom razredu, i tamo se po potrebi testiraju predškolci. Od njih se traži da izvrše manji zadatak, na primjer, da poslušaju tekst i odgovore na pitanja ili ispričaju što se događa na slici. Ako se rutinskim kontrolama otkrije nešto neuobičajeno u djetetovom razvoju, liječnik ili učitelj upućuju roditelja s djetetom logopedu ili defektologu.

Huhtaniemi je popisala što bi točno učenik prvog razreda u Finskoj trebao moći.

  • Tijekom školskog dana biti bez roditelja i vjerovati odrasloj osobi koja brine o njemu u to vrijeme. To može biti učitelj, defektolog, asistent u nastavi…
  • Voditi računa o svojim stvarima (otvoriti i zatvoriti školsku torbu, spakirati u nju knjige i pribor, sjetiti se napraviti zadaću).
  • Uzeti u obzir osjećaje druge osobe, odnosno imati osnovne socijalne vještine, biti sposoban komunicirati i biti spreman za rad u grupi.
  • Do škole doći pješice ili biciklom. Ako dijete koristi prijevoz školskim autobusom, mora znati kada prijevoz kreće i gdje je stanica.
  • Osnove higijenskih pravila. Na primjer, dijete mora znati da mora oprati ruke nakon što obavi nuždu i prije jela. Dijete mora znati i kako se ponašati za vrijeme ručka.
  • Samostalno oblačenje i svlačenje te vezanje vezica. Ako dijete ne zna vezati vezice, mora imati obuću s čičkom.

Kada je riječ o akademskim znanjima, djeca u Finskoj do prvog razreda obično znaju slova, ali ne moraju znati čitati. Poznaju brojeve, odnosno znaju brojati do 20 i unatrag, a također rješavaju jednostavne zadatke zbrajanja i oduzimanja. Djeca također uglavnom znaju pisati slova i brojke te razlikuju osnovne oblike i boje.

"Glavni savjet finskih učitelja i psihologa roditeljima prvašića zvuči otprilike ovako: 'Ne brinite ako vaše dijete ne može ništa od navedenog. Idu u školu da bi učili'", zaključila je Huhtaniemi.

>> Što dijete u Hrvatskoj treba znati prije upisa u 1. razred osnovne škole?

Pročitajte više