Evo što sve morate znati o hormonima u trudnoći

Foto: Unsplash

HORMONI su vrlo važne tvari za pravilan rad cijelog tijela. Njihov sastav varira, iako se u većini slučajeva sastoje od proteina ili male količine aminokiselina. Otpuštaju se u organima koji se nazivaju endokrine žlijezde te putuju tijelom, obično putem krvotoka, da bi došli do drugih organa i uzrokovali promjene u njihovom funkcioniranju.

Tako, na primjer, hipofiza oslobađa oksitocin. Ovaj hormon dopire do mišića maternice da bi izazvao kontrakcije koje su karakteristične za porođaj. Evo što sve morate znati o hormonima koji su karakteristični i važni u trudnoći.

1. Humani korionski gonadotropin ili HCG

Humani korionski gonadotropin ili HCG jedan je od prvih hormona koji se pojave tijekom trudnoće. Beba ga sama proizvodi kako bi omogućila razvoj okolnih struktura koje će joj omogućiti da raste u maternici. Testovi na trudnoću pomoću uzorka krvi ili urina otkrivaju povišenje ove tvari, što omogućuje dijagnosticiranje trudnoće u ranoj fazi. Kada su razine ovog hormona abnormalno visoke, moguća je gestacijska trofoblastna bolest, koja može dovesti do kompliciranih slučajeva raka tijekom trudnoće.

2. Progesteron

Progesteron se pojavljuje tijekom trudnoće, ali i u drugim periodima ženinog života. Recimo, u menstrualnom ciklusu, gdje je vrlo važan jer kad njegove koncentracije padnu, dolazi do odvajanja endometrija, što proizvodi menstrualni protok.

Nekoliko je organa odgovorno za njegovu proizvodnju, osobito jajnici i posteljica. Tijekom trudnoće ispunjava nekoliko funkcija, uključujući inhibiciju imunološkog sustava majke kako bi se spriječilo odbacivanje embrija ili fetusa. Višestruka ispitivanja otkrila su ulogu koju injekcija progesterona može imati u sprječavanju pobačaja kod majki s čimbenicima rizika.

3. Estrogen

Ženski spolni hormon estrogen ima više funkcija jer utječe na preradu nekih hranjivih sastojaka i razvoj sekundarnih spolnih karakteristika. Također ih proizvodi posteljica i zaduženi su za razvoj i prilagodbu maternice za rast djeteta. Estrogen će vjerojatno pridonijeti promjenama raspoloženja u trudnoći.

4. Oksitocin

Oksitocin je jedan od najpoznatijih hormona u trudnoći. Ovaj hormon je odgovoran za poticanje kontrakcija mišića maternice kada je vrijeme za porođaj. 

5. Prolaktin

Povišene koncentracije prolaktina povezane su sa stimulacijom mliječnih žlijezda kako bi se olakšala proizvodnja majčinog mlijeka. To se događa u trenucima prije porođaja, s ciljem da se bebi pruži dovoljno hranjivih sastojaka čim se rodi. Iako se njegova proizvodnja može tijekom trudnoće odvijati u značajnim količinama, visoke razine progesterona i estrogena blokiraju uranjeno otpuštanje majčinog mlijeka.

Pročitajte više