Felix objavila snažnu fotografiju ožiljka od carskog reza i hrpe medalja oko vrata

Foto: EPA-EFE

OLIMPIJSKA sprinterica Allyson Felix podijelila je na Instagramu snažnu fotografiju na kojoj oko vrata nosi svoje olimpijske medalje i ponosno pokazuje ožiljak od carskog reza. Tako je najavila lansiranje svoje nove tvrtke i zajednice za vježbanje usmjerene prema ženama - Saysh.

Felix je sa šest zlatnih i tri srebrne medalje najodlikovanija američka olimpijka u povijesti i od 2018., otkako je rodila kćer, bori se za ravnopravnost spolova, posebno kad je u pitanju njen bivši sponzor Nike.

"Koristila sam svoj glas i izgradila ovu tvrtku za vas. Tako da nikada ne morate trenirati u 4:30 ujutro dok ste u 5. mjesecu trudnoće kako biste sakrili trudnoću od svog sponzora. Kako se ne biste morali boriti s nekim toliko većim od vas da si uzima pravo koje bi trebalo biti osnovno. Nisam ovo napravila sama, ali to je za vas", napisala je Felix.

Njezina tvrtka prodavat će tenisice koje su dizajnirale žene za žene i nuditi online treninge.

"Nadam se da ću moći napustiti ovaj sport u boljem stanju nego kad sam ušla u njega", dodala je.

Felix je 2019. optužila Nike da se loše odnosi prema sportašicama dok se hvali osnaživanjem žena. U New York Timesu je tada napisala da joj je Nike kao njezin sponzor najavio da će joj smanjiti plaću za 70 posto zbog trudnoće i porođaja, a ne zbog lošijih rezultata. Trkačice Alysia Montano i Kara Goucher također su podijelile slična iskustva.

Nike je ažurirao rodiljnu politiku, ali više ne predstavlja Felix, kojoj je sada partner Athleta. U nedavnom intervjuu za Time rekla je da je ta tvrtka nije poštovala jer je od nje tražila da bude dio oglasa za osnaživanje žena dok je privatno nije štitila.

Rekla je i da ju je skrivanje trudnoće zbog karijere koštalo iskustva buduće majke.

"Ne osjećam se kao da sam ikada bila trudna", pojasnila je. 

Sada ne skriva majčinstvo. Nakon što je izborila mjesto u olimpijskom timu SAD-a za Igre u Tokiju, slavila je sa svojom kćeri Camryn na stazi.

U trudnoći je imala preeklampsiju

Felix je u 32. tjednu trudnoće dijagnosticirana preeklampsija. Podvrgnuta je hitnom carskom rezu, a Camryn je provela mjesec dana na odjelu intenzivne njege.

Preeklampsija uzrokuje visoki krvi tlak i pojavu proteina u mokraći. Može dovesti i do oticanja nogu, ruku, lica ili cijelog tijela, prema Harvard Medical School. Ako se razvije u eklampsiju, žene doživljavaju napadaje i mogu imati veći rizik od moždanog udara.

U SAD-u je stopa preeklampsije za oko 60% veća kod crnih žena nego kod bijelih, a vjerojatnije je da će crnkinje doživjeti loše ishode ovog stanja, pokazalo je jedno izvješće iz 2017. godine. Crne žene u SAD-u također imaju najmanje dva i pol puta veće šanse od bijelih žena da će umrijeti u trudnoći, pri porođaju ili neposredno nakon njega.

Felix je u partnerstvu s Centrom za kontrolu i prevenciju bolesti podigla svijest o tim stanjima.

"Zaista želim da žene imaju informacije, da znaju jesu li u opasnosti, da imaju plan, da se ne zastrašuju u liječničkim ordinacijama i da se osjećaju slobodno govoriti kad su zabrinute", izjavila je u ožujku.

Pročitajte više