Fotografije koje jednostavno morate imati u bebinom albumu

Foto: fotobeba

SMARTPHONE, iPhone i računalo su vam puni fotografija vaše bebe, a albumi koje ste pripremili još uvijek zjape prazni? Poznato, poznato... Niste jedini!

Odabrati fotografije iz mora snimljenih trenutaka vaše bebe, poprilično je dosadan i naporan posao kojeg vjerojatno svakodnevno odgađate za sutra. Bliži se bakin rođendan pa sami sebi svečano obećajete, sutra ću zagrijati stolicu u biranju slika za album, no onda krenete i stanete već na prvoj šesnaestini. 

Kako odabrati kada su svugdje lijepi? Još je k tome toliko sličnih fotografija koje ste snimali u jednom trenutku ne bi li dobili najbolju od svake poze u kojoj se beba našla. I tako dolazimo do onoga - budem to sutra! I onda prođe bakin rođendan, bliži se i Božić, a jedino što radite po pitanju fotografija jest to da ih snimate još i još! Eventualno ste u međuvremenu nabavili još jedan slatki dječji album s obzirom da ste svjesni da imate gomilu fotografija koje bi htjeli razviti i staviti u njih. 

Donosimo vam stoga savjete profesionalnog dječje fotografa kojima ćete si pomoći pri lakšem odabiru fotografija koje jednostavno morate imati u bebinom albumu.  I da znate, ni profesionalnim fotografima nije lako odabrati najbolje fotografije sa snimanja s obzirom da su djeca toliko slatka da je teško odabrati one naj - no oni se povode važnim trenutcima, različitim pozama i portretima s različitim članovima obitelji kako bi dobili što različitije fotografije. Povedite se stoga i vi tim jednostavnim pravilom. 

Važni trenutci 

Svaka beba zaslužuje album sa svojim najvažnijim trenutcima. Ako je vaš bebač već prohodao, a album je još uvijek prazan - pred vama je onda zaista težak zadatak jer dijete u prvih godinu dana doživljava najveći broj najvažnijih trenutaka s obzirom da im je u tom razdoblju svaki veliki trenutak - prvi trenutak! 

Krenimo stoga redom: prva fotografija iz rodilišta, prvi osmjeh,  prvo kupanje, prva papica, prvi Božić/Uskrs, prvo ljeto, prvi snijeg, prvi koraci... 







Fotografije s najdražima 

Ima li bebać sestru ili brata, obavezno ih slikajte zajedno, a u album stavljajte fotografije na kojima će se vidjeti kako vaš najmlađi član raste i napreduje.  U album svakako uvrstite i obiteljski portret, fotografije u tatinim rukama, u maminom zagrljaju te fotografije s bakama i djedovima. Pod obavezno! 


 






Detalji 

Kada su bebe u pitanju detalji su jako važni, a i pomoći će vam da "razbijete" mnoštvo standardnih portretnih fotografija u albumu. Zato u album svakako uvrstite fotografiju bebine male rukice (po mogućnosti dok se još ljušti i ima one slatke novorođenčaste noktiće, bebinog tabančića, fotografiju s imenom, prizor iz bebine sobice ili kutka u kojem boravi, fotografiju s prvom najdražom igračkom i nikako, ali nikako ne zaboravite na bebinu guzu! Bebine guze s onim celulitatistim kvrgicama koje se zgužvaju i naboraju kada ih lagano stisnete - to su jednostavno must have fotke! 


 



 

3 zlatna savjeta profesionalnog dječjeg fotografa 

1. Fotić u ruke odmah nakon rođenja!

Znate li da  novorođenčad već nakon desetak dana više nikada neće izgledati tako kako izgledaju u svojim prvim danima. Zato fotić i mobitel u ruke i slikajte, slikajte, slikajte pa makar nakon deset dana imali tisuću fotografija - neka vam ne bude žao zauzetih megabajta. Jer vaše dijete više nikada neće izgledati takvo - neće se ljuštiti, biti naborano, neće imati pupkovinu... odnosno, nakon toga već počinju poprimati formu i izgled bebe kakvog će imati sve do rasta kosice, odnosno tamo negdje do prvog rođendana kada već drastično počinju poprimati izgled djeteta. 

Osim toga, u prvih deset dana ih je najlakše namjestiti u preslatku spavalačku fetus pozu ne samo zato što tada najviše spavaju već zato što im je ta poza još uvijek prirođena iz trbuha u kojem su proveli tolike mjesece. Nakon tih famoznih desetak dana počinju se sve više izvijati i tada ih je već nemoguće namjestiti onako kako želimo. Ili barem kako ih profesionalni fotografi obožavaju snimati. 

2. Namjestite scenu uz prirodnu svjetlost 

Prirodna svjetlost koja dopire od prozora najljepša je svjetlost za fotografiranje beba. Pa ako treba - pomaknite fotelju, dovucite stol, upotrijebite jednobojne plahte, deke, košare, kutije za igračke, igračke velike i male... izmišljajte poze, igrajte s sa svjetlosti, u tome neka pomogne i tata/mama koji će pridržavati pozadinu da bi dobili fotografije isključivo bebe bez okolnih detalja. 

Koristite priliku kada ih presvlačite tako da ih slikate obučene, ali i gole jer su tada doista najslađi i upravo ih tako najčešće slikaju profesionalci. Ukoliko se bojite da će se beba pritom zapiškiti, ostavite im pelenicu ali ju omotajte nečim fotogeničnim poput vunenog šala. 

A da se ne bi prehladili, umotajte ih dekicu, stavite kapicu, i vaša će beba imati savršenu amatersku fotografiju. 

3. Obiteljski selfiji iz ptičje perspektive

Kada fotografirate selfi s djetetom u rukama znajte da će beba uvijek biti u prednjem planu jer je u toj pozi bliža aparatu, a vi ste najčešće poluskriveni iza nje. Zato legnite na leđa i snimajte se od gore. Beba će jednako kao i vi pratiti aparat te će gledati u njega širom otvorenim očima. Legnite na krevet s jednoličnom krevetninom ili mucastom dekicom  (mucice, resice i vuna silno su fotogenični materijali) ili na parket/laminat koji su također vrlo zahvalne pozadine za snimanje. Tako ćete imati jako lijepe obiteljske portrete kakve najčešće snimaju i sami fotografi.  

Pročitajte više