Glavna osobina koja otkriva toksičnog roditelja, prema terapeutu

Foto: Shutterstock

Toksični roditelji mogu uzrokovati emocionalnu štetu djeci svojim manipulativnim ponašanjem i nedostatkom podrške. Njihova kontrola, pretjerano kritiziranje i nedostatak ljubavi mogu otežati djeci razvoj samopouzdanja i zdravih odnosa u budućnosti. Međutim, postoji još jedna osobina koja otkriva toksične roditelje. Terapeut Micah Stephens podijelio je "glavni znak" koji ukazuje da je roditelj toksičan.

"Glavni znak toksičnih roditelja jest da negativno reagiraju na granice", rekao je u objavi na Instagramu. Primjerice, ako im kažemo da nam smeta njihovo ponašanje, čak i s poštovanjem, vjerojatno će se naljutiti.

"Ako ih zamolite da prestanu s tim ponašanjem, mogli bi se jako naljutiti, djelovati stvarno povrijeđeno ili vas kažnjavati tihim tretmanom. Vjerojatno će reći da ste nepristojni i zli jer ih molite da ne budu užasni prema vama", pojasnio je.

Napominje da, koliko god loše bilo njihovo ponašanje, nikad se neće usredotočiti na to, već kako smo mi "bezobrazni" jer imamo problem s tim ponašanjem. "Oni jednostavno ne mogu razmotriti kako njihovo ponašanje utječe na vas i ne mogu s vama suosjećati", zaključio je Stephens.

Ako se nalazimo u ovakvoj situaciji, terapija ili razgovor s bližnjima mogli bi pomoći.

Pročitajte više