Goldie Hawn nakon 45 godina progovorila o traumatičnom porođaju

Foto: EPA-EFE

SLAVNA glumica Goldie Hawn tek nedavno je otkrila da je prije 45 godina doživjela porođajnu traumu. Emocije su se vratile tek desetljećima nakon rođenja sina Olivera Hudsona, danas 45-godišnjaka.

"Bilo je strašno. U posljednje vrijeme sam toliko puta zbog toga plakala", izjavila je u podcastu Sibling Revelry, koji vode dvoje njezine djece - sam Oliver i 42-godišnja kći Kate Hudson.

Hawn je podvrgnuta hitnom carskom rezu. Beba je u utrobi aspirirala mekonij, prvu stolicu, i njen život je bio u pitanju.

"Shvatila sam da bi mi dijete moglo umrijeti. Šanse za preživljavanje bile su 40 posto", otkrila je.

U početku se bojala vidjeti svog sina, koji je smješten na odjel neonatalne intenzivne njege. 

"Liječnici i medicinske sestre su mi govorili da moram otići gore i posjetiti ga. Toliko sam se bojala što će se dogoditi ako te ponovno vidim. Zaljubila bih se u tebe, a ti bi mogao umrijeti. I to je zauvijek ostavilo ožiljak na meni, ta briga da ću te izgubiti", obratila se izravno svom sinu. 

Na kraju je skupila snage i dijete išla posjećivati tri puta dnevno, a ta trauma je utjecala na cijelu obitelj.

"Odmaknut sam od tebe. Nisam osjetio majčinsku ljubav. Iako nisam bio toga svjestan, je li to moglo nekako utjecati na mene", pitao je Oliver majku.

Hawn je na to komentirala da je i njezinu majku na takav odnos prema djetetu potaknulo slično iskustvo.

"Njezino prvo dijete umrlo je od SIDA-a (sindroma iznenadne dojenačke smrti, op.a). Otišla je u krevet i nekoliko dana nije izlazila iz sobe. Povrh toga, dobila je PTSP, to su doista bili užasni trenuci", prisjetila se.

I sama Hawn nije shvaćala koliko je zbog svega istraumatizirana dok jednog dana nije posjetila bolesnu djecu na odjelu intenzivnog liječenja u New Yorku i dobila napadaj panike. 

Porođajna trauma dolazi u svim oblicima

Thomas Ruiz, ginekolog iz Kalifornije, ističe da porođajna trauma može proizaći iz niza iskustava. Za neke ljude neplanirani carski rez može biti traumatičan. Drugi doživljavaju akutnije traume, poput Hawnine majke nakon što je izgubila sina zbog sindroma iznenadne dojenačke smrti.

"Ono što je trauma za jednu osobu, nije za drugu", kaže liječnik. 

Danas je većina pružatelja usluga svjesnija traume koju može uzrokovati porođaj. Kad je porođaj težak, dr. Ruiz povezuje roditelje sa socijalnim radnikom, koji im može osigurati stalnu podršku. Također, roditelje i sam provjerava fizički i psihički tjedan dana nakon porođaja.

"PTSP nakon porođaja je češći nego što mislimo. Obrada porođaja ubrzo nakon što se on dogodi može smanjiti mogućnost da se razvije posttraumatski stresni poremećaj", tvrdi.

Dodao je da, ako se često prisjećate porođaja, bez obzira na to kad se on dogodio, potražite savjet ili pomoć.

"Pobrinite se za mentalno zdravlje. Kad god osjetite poteškoće, potražite pomoć", zaključio je dr. Ruiz.

Pročitajte više