Hilaria Baldwin otkrila koje godine djeteta smatra najizazovnijima

U INTERVJUU za časopis Parents glumica, fitness stručnjakinja i supruga holivudskog glumca Aleca Baldwina, Hilaria Baldwin, otkrila je da misli da je treća godina djeteta najizazovnija za roditelje.

"Imaju toliko kompliciranih emocija, a još uvijek ih ne mogu sami artikulirati ili se s njima nositi. Ali postoje i trenuci kad su jako slatki pa im sve opraštamo", kazala je Baldwin. 

Njezin sin Romeo uskoro će napuniti tri godine. Ona ima još četvero male djece, stare do sedam godina, uključujući tromjesečnog sina Eduarda. 

Treća godina djeteta i prema stručnjacima se smatra izazovom. Zbog toga je i nastao izraz "threenager", kojim se ponekad opisuje ova faza razvoja. Postoje neke važne prekretnice i promjene koje se događaju oko treće godine, a koje mogu ponašanje djeteta učiniti složenijim.

"Trogodišnjaci se uče nositi sa svojim osjećajima, a njihove emocije su prilično velike. Također, uče se nositi sa sukobima u koje dolaze kad primjerice žele skakati po lokvama, a roditelj im kaže da to ne čine. Važno je da roditelji u ovoj dobi djeteta ostanu što mirniji iako je normalno da i njih ponesu osjećaji", rekla je za Motherly psihoterapeutkinja Ilene S. Cohen. 

Trogodišnjaci su rijetko strpljivi i vole trenutna zadovoljstva. U trećoj godini uče i kako steći prijatelje.

"Imajte na umu da ova faza može biti teška. Jednom prilikom sam čula da su godine u kojima djeca ostvaruju takve prekretnice ekvivalentne dobivanju novog posla ili napredovanju. Znate da je to uzbudljivo i pozitivno, ali i stresno, čak i zastrašujuće", zaključila je Cohen.

Pročitajte više