Hrabri telefon objavio kako umiriti dijete oko situacije u Ukrajini

Foto: Profimedia

POSLJEDNJIH nekoliko dana svjedočimo uznemirujućim događajima te prizorima nasilja i patnje u Ukrajini. Takve vijesti mogu izazivati tjeskobu, tugu i osjećaj bespomoćnosti, kako kod odraslih, tako i kod djece. Hrabri telefon zato je objavio nekoliko savjeta koji će vam pomoći da umirite dijete i ostanete iskreni.

Razlikujte činjenice od strahova i dezinformacija

Poželjno je pustiti djecu da prva govore. Pitajte ih što su već čuli o ratu, što misle da će se sljedeće dogoditi i boje li se nečega. 

  • S obzirom na brzinu i lakoću širenja informacija na društvenim mrežama, neka djeca nailaze na uznemirujuće prikaze nasilja koji nisu primjereni njihovoj dobi, a neka dolaze u doticaj s lažnim vijestima. Usto, gotovo sva djeca izložena su memovima koji najavljuju početak novog svjetskog rata ili prijetnju nuklearnim oružjem. 
  • Mlađa djeca mogu preozbiljno ili doslovno shvatiti ono što čuju u medijima, stoga je važno propitati što je dijete dosad čulo i ispraviti eventualne neistine. Mala djeca mogu biti zabrinuta za vlastitu sigurnost i potrebno ih je umiriti. Objasnite im da se rat događa daleko od nas, pri čemu možete koristiti kartu i pokažite im kako mnogi odrasli djeluju na terenu u ulozi pomagača. Za nešto stariju djecu ovo može biti dobar povod za učenje medijske pismenosti i kritičkog mišljenja o medijskom sadržaju. 
  • Zajedno se informirajte o tome kako prepoznati dezinformacije i vjerodostojne izvore vijesti. 

Usmjerite pažnju na ono što je u vašoj kontroli

Kad se suočavamo s uznemirujućim situacijama, možemo utjecati na dva aspekta svojih reakcija: na misli i na ponašanje. 

  • Djetetu možete pomoći nositi se s uznemirujućim mislima tako da objasnite kako su svi osjećaji koje osjeća prirodni i da ste tu da ga/nju saslušate, no i razjasnite koje su informacije u medijima istinite, a koje nisu. 
  • Kad govorimo o ponašanju, fokusirajte se na ono što možete napraviti da pomognete. Raspitajte se u svojoj lokalnoj zajednici kako i gdje možete donirati humanitarnu pomoć ili potražite miran prosvjed protiv rata. Time dajete djetetu osjećaj korisnosti i kontrole u krizi. 
  • Usto, mnoga ukrajinska djeca već su postala ili će postati izbjeglice, a možda će netko od njih doći baš u školu Vašeg djeteta. Razgovarajte s djetetom o tome kako može biti podrška vršnjacima u toj situaciji. 

Postavite granice u vezi izloženosti medijima

Iako je važno biti informiran, konstantno upaljen televizor i listanje novinskih portala može pogoršati anksioznost i zabrinutost. 

  • Dogovorite s djetetom vrijeme u danu bez medija i pokušajte ograničiti izloženost sadržajima koji ne prikazuju konkretne informacije, nego tužne i tragične prizore. 
  • Mnogim roditeljima situaciju dodatno otežava to što im aktualne vijesti bude uspomene iz rata na ovim prostorima. Ako primjećujete da Vam je teško skrenuti misli s teme rata ili da vas neugodne emocije ometaju u funkcioniranju, potražite podršku i pomoć stručnjaka. Nitko se ne treba sam nositi sa svojim brigama, poručuju iz Hrabrog telefona.

Za razgovor o ovoje temi možete se javiti na besplatnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona 0800 0800 radnim danom od 9 do 20 sati ili putem e-maila savjet@hrabritelefon.hr.

Ukrajinska linija za pomoć djeci La Strada-Ukraine, od zadnjeg je četvrtka primila više od 200 poruka djece iz različitih dijelova Ukrajine. Djeca su zabrinuta i u strahu zbog toga što se događa u njihovoj zemlji, a savjetovatelji čine sve što je u njihovoj mogućnosti da bi im pružili potrebnu pomoć.

Pročitajte više