Ima li društvo pravo osuđivati Instagram mame zbog njihove samopromocije?

Foto: Instagram

RECITE vi nama, je li to normalno?

"Ne, ne razumijem mame koje će zanemariti sve i potrošiti pola dana da uslikaju savršenu sliku koju će javno objaviti na nekom svom profilu. Ne razumijem tu želju za slavom, pogotovo ne kad su u pitanju mame. Još kad i djecu u to uključe... katastrofa! OK je što ljudi objavljuju svoje savršene trenutke, ali kad to rade na svojim privatnim profilima, ne objavljuju javno i ne tagiraju s milijun tagova", mišljenje je koje je izreklo većina mama, onih koje ne razumiju čemu to muljanje i ta poplava Instagram mama. 

Baš nas briga za njihov savršen život, bajkovitu kućicu, savršenog muža koji se samo tu i tamo pojavi, i savršenu dječicu u krpicama po posljednjoj modi. Koga to zanima?", pitaju se takve mame, sve odreda.

One svojom besramnom samopromocijom promoviraju tako krive stavove. Kao da je život bajka, pa još mlade cure počnu nasjedati na idiličan život savršene majke. To postoji samo u savršenom Instagram svijetu, i stvarno, koga to zanima? 

No, nemaju pravo! To će im odmah reći svaka Instagram mama u usponu.

To je posao koji zahtijeva jako puno truda i puno sati rada. Posao koji su mame odlučile raditi da bi njime zarađivale za život, a da usput rade ono što ih ispunjava, da imaju fleksibilno radno vrijeme i bolje se mogu organizirati. A sve to kako bi u pravom, privatnom životu mogle biti više s djecom, zarađivati više i općenito biti bolje mame. Ne možda savršene, kao na slici svog profila, ali barem približno toliko dobre. Zato se trude, rade krvnički kako bi se probile, da dođu na listu onih koji će im plaćati za reklamu ili im poklanjati nešto. No, da bi do toga došle, prvo moraju skupiti dovoljan broj sljedbenika, a tek tu nastupa biznis.

Trendove netko mora pratiti, raditi na marketingu, osmišljavati, kreirati, pratiti konkurenciju i, naravno, sve to raditi samo zbog samopromocije. To nije toliko zbog slave koliko zbog novca, ali nemojmo se lagati da se Instagram mame jedine prodaju za novac. Svi mi radimo da bismo zaradili.

Mnoge od njih neće pričati koliko točno zarađuju, no svima je jasno da imaju puno fanova pa sigurno od toga i žive.

Drugi je problem što takve savršene bloger mame mažu oči "normalnim" ženama i katkad zaista iskrivljuju stare majčinske vrijednosti. Ali opet, trendovi su tu i kažu da su takve Instamame odličan mamac za biznis. Netko će to iskoristiti, a na drugima je da prihvate ili da ignoriraju.

Pročitajte više