Imati jedno dijete je sebično?

Foto: 123rf
 
KADA rodite svoje prvo dijete, uzbuđenje, sreća i opčinjenost tim malenim bićem zaokuplja obitelj i sve koji vas okružuju. No kako mjeseci prolaze, mame sve češće bivaju zasipane pitanjima “A kada će biti drugo?” ili “Kada će vaše dijete dobiti bracu ili seku?”. Komentari članova obitelji i prijatelja kako bi bilo dobro da dijete ima brata ili seku sve su češći, a zapravo između redaka oni govore roditeljima: nemojte biti sebični i dajte djetetu brata ili sestru. 
 
>>>Imati malu obitelj stvarno ima puno prednosti<<<
 
Sami roditelji s vremenom počinju razmišljati kada i da li uopće imati drugo dijete? Roditelji imaju svoje zadrške oko toga da ostanemo samo na jednom djetetu, hoće li biti usamljeno, hoćemo li ga razmaziti i ostala slična pitanja.
 
Primjerice u Engleskoj 46% obitelji ima jedno dijete, u Španjolskoj i Portugalu 30%, trend u SAD-u raste te je na nivou države oko 22% dok u velikim gradovima iznosi 30%. U Hrvatskoj je posljednjih godina, doduše, prisutan trend rađanja dvoje ili više djece po obitelji što je djelomično efekt potpora roditeljstvu od strane države. Ali pored tog stava postoji i onaj da se žene danas obrazuju, stvaraju karijeru te se sve kasnije odlučuju za majčinstvo. Žene se zbog toga sve češće osjećaju prestarima za rađanje više djece, a godine nerijetko sa sobom donose i poteškoće sa začećem. Žene se udaju i osnivaju obitelji kasnije no što je to bilo u prošlim generacijama, zbog čega ima i više slučajeva neplodnosti i poteškoća kod začeća čak i prvog djeteta.

>>>Koliko djece ljude doista čini najsretnijima?<<<
 
Oni koji odlučuju imati samo jedno dijete, kad tad će se zapitati “Jesmo li doista sebični? Ili smo realni?”. Prijatelji, susjedi, članovi obitelji, bake i djedovi, pa čak i potpuni stranci, neće se ustručavati izreći svoje mišljenje o vašem reproduktivnom životu i pokrenuti taj crvić sumnje da ćete na neki način nauditi svome jedinom djetetu ako ne rodite brata ili sestru.
Prvi put u povijesti imamo više žena nego muškaraca među radnom snagom. Više od 70% mladih mama s djecom su zaposlene i rade, neke zato što to žele, a većina zato što im treba novac za preživljavanje obitelji. Raditi i imati djecu istovremeno vrlo je stresno i teško, a da ne spominjemo da je majčinstvo za mnoge mame značilo otkaz ili smanjenje plaće.
 
>>>Jedno dijete ima čitav niz prednosti -ako ne znate koje, ja ću vam reći<<<

 

Pročitajte više