Inteligencija, visina ili nervoza... Evo što dijete nasljeđuje od majke, a što od oca

Foto: Shutterstock

GENI imaju veliku ulogu u našem životu, a to najbolje možemo vidjeti kada jednom dobijemo dijete. Odmah pokušavamo dokučiti što je naslijedilo od kojeg roditelja, a kako naš mališan raste, tako se njegove osobine mijenjaju pa samim time postaje sve jasnije kome je sličan i po čemu. Naime, čak je i znanost potvrdila da postoje određene karakteristike koje dijete nasljeđuje isključivo od roditelja.

Inteligencija

Znanstvena istraživanja već su mnogo puta potvrdila da dijete inteligenciju nasljeđuje isključivo preko majčinih gena.

Metabolizam

Prema jednom istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature Communications, sposobnost mršavljenja i održavanja zdravog metabolizma također se nasljeđuje od majke.

Visina

Fizički izgled djeteta često je pristraniji očevim nego majčinim genima, tvrde stručnjaci. Oni objašnjavaju da postoji preko 700 genetskih varijacija koje su odgovorne za određivanje djetetove visine. Iako ova osobina dolazi iz maminih i tatinih gena, postoje dokazi koji pokazuju da tatini geni ipak imaju nešto veću ulogu.

Spol djeteta

Poznato je da su upravo muškarci odgovorni za određivanje biološkog spola djeteta.

Problemi s mentalnim zdravljem

Istraživanja na ovu temu pokazala su da očevi svojoj djeci također prenose mutirane gene koji dovode do mentalnih bolesti ili nekih drugih problema s mentalnim zdravljem. Najčešće je riječ o stanjima kao što su nervoza, hiperaktivnost, shizofrenija ili bipolarni poremećaj.

Višak kilograma

Studija objavljena u časopisu Nature Communications otkrila je da je otac najčešće najveći krivac ako je osoba u ranoj, ali i odrasloj dobi sklonija debljanju. Naravno, to mnogo ovisi i o nekim drugim čimbenicima, kao što su način prehrane ili stil života.

Bolesti srca

Kada je riječ o bolestima, već je dobro poznato da su mnoge vrste zdravstvenih tegoba nasljedne. Međutim, istraživanja su pokazala da sklonost bolestima srca dijete nasljeđuje od svoje majke. Stoga, ako je vaša majka imala problema sa srcem, vi ćete imati čak 20 posto veću vjerojatnost da u budućnosti i sami bolujete od njih. Podatak je to koji su otkrile četiri odvojene znanstvene studije.

Pročitajte više